Suđenje

Nedžad Hodžić još uvijek nije sposoban da prati suđenje

13. Aprila 2022.14:48
Vještaci medicinske struke su zaključili da promjene u zdravstvenom stanju Nedžada Hodžića, koji je optužen za zločine počinjene 1993. godine na Igmanu (općina Hadžići), mogu samo voditi do pogoršanja.

Kompleks državnih pravosudnih institucija. Foto: BIRN BiH

Prije nego su vještaci iznijeli svoj nalaz i mišljenje, sutkinja Mediha Pašić je na statusnoj konferenciji istakla kako je u ovom predmetu rađeno više vještačenja ljekara pojedinaca, timskih, kao i vještačenja u više medicinskih centara.

Ona je navela da su nalazi ostali isti, a da je Odbrana još ranije predlagala da se postupak protiv Hodžića obustavi.

“Mi to nismo mogli zbog zakonskih odredbi”, kazala je Pašić, ali i podsjetila na sličnost ovog predmeta s drugim, u kojem se također sudilo za ratni zločin, gdje je Tužilaštvo odustalo od optužbe.

Neuropsihijatar Danilo Mihajlović i psihologinja Aleksandra Salamadić su, kao i na ročištu prije dvije godine, ukratko iznijeli svoj nalaz i mišljenje, rekavši da su imali uvid u medicinsku dokumentaciju, te izvršili pregled Hodžića.

Ranije su se vještaci izjasnili kako Hodžić i dalje nije sposoban da učestvuje u postupku pred Sudom BiH. Optuženi nije prisustvovao današnjoj statusnoj konferenciji.

Ovaj put vještaci su bili saglasni da je njegovo stanje trajno, te da promjene mogu doći samo u smislu pogoršanja. Odgovarajući na pitanja Tužilaštva, vještak Mihajlović je pojasnio da u slučaju kada bi optuženi došao u sudnicu, on ne bi imao pažnju da prati suđenje.

Miroslav Janjić, tužilac u zamjeni, kazao je kako ostavlja postupajućem tužiocu da se dalje o svemu izjasni, a braniteljica Nedžla Šehić je podsjetila do kakvih sve situacija može dovesti jedna zakonska regulacija.

“Smatram da je mrlja na prvosudnom sistemu da jedan takav čovjek leži sedam godina u zatvoru”, rekla je braniteljica.

Hodžić se nalazi na izdržavanju 12-godišnje kazne zatvora za ratni zločin počinjen u konjičkom selu Trusina, na koju je osuđen u drugom predmetu pred Sudom BiH. U ovom predmetu on je, kao nekadašnji pripadnik jedinice “Zulfikar” Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), optužen za mučenje, udaranje i seksualno zlostavljanje srpskih zarobljenika na Igmanu 1993. godine.

Lamija Grebo