Suđenje

Matuzović i ostali: Uloženo više od 200 materijalnih dokaza Tužilaštva BiH

13. Aprila 2022.14:29
Na suđenju za zločine počinjene kod Orašja, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uložilo je više od 200 materijalnih dokaza, na koje je većina Odbrana imala prigovor autentičnosti, relevantnosti i zakonitosti.


Đuro Matuzović s braniocem Vladom Adamovićem. Foto: BIRN BIH

Tužilac Tužilaštva BiH Milanko Kajganić je uložio desetine izvoda iz knjige rođenih i umrlih koji se odnose na optužene i oštećene, dnevne izvještaje 106. brigade Bosanske Posavine Orašje Hrvatskog vijeća obrane (HVO), zahtjeve za izuzimanje ljudstva iz izolacije, spiskove osoba u izolaciji, spiskove zarobljenika za razmjenu, službene zabilješke i druge dokaze.

Tokom ulaganja materijalnih dokaza, Kajganić nije objašnjavao na koje okolnosti se oni odnose, niti koji dio optužnice dokazuju.

Većina Odbrana je uložila prigovor na skoro sve predložene materijalne dokaze, navodeći kao razloge problem zakonitosti, autentičnosti i relevantnosti.

“To nije dnevni izvještaj 106. brigade, to je izvještaj Vojne policije. Prigovor se odnosi na naziv dokumenta”, kazala je Senka Nožica, braniteljica Ive Oršolića, komentarišući dokaz dnevnog izvještaja.

Odbrane su, između ostalog, navodile kako većina materijalnih dokaza nema adekvatan potpis, pečat, niti je naslovljeno na njihove branjenike, zbog čega su ulagale prigovor.

“Pogledajte pečat, štembilj, šta piše ispod, nema potvrde da je dokument originalan”, rekao je Adamović prigovarajući na ulaganje dokumenta zbog problema autentičnosti.

On je za materijalni dokaz “Izvješće o intervencijama” kazao kako je adekvatan i da u dnu dokumenta stoji da se potvrđuje da je prepis/kopija dokumenta “istovjetna orginalnom”, navodeći kako u drugim predloženim dokazima to nije slučaj.

Za progon srpskog stanovništva ubistvima, zatvaranjem, mučenjem, silovanjima i drugim radnjama počinjenim u Orašju, optuženi su Đuro Matuzović, Ivo i Tado Oršolić, Marko Dominković, Joso Nedić, Marko Blažanović, Mato i Anto Živković, Stjepo Đurić i Mirko Jurić. Prema optužnici, oni su zločine počinili kao pripadnici komandnih struktura HVO-a te vojne i civilne policije u Orašju.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Minka Kreho podsjetila je tužioca na brojnost predloženih materijalnih dokaza u optužnici, čiji broj prelazi 800, na što je on rekao da će broj biti manji jer su od nekih odustali, dok se neki ponavljaju. Za preostale dokaze potrebno mu je još samo jedno ročište, kazao je Kajganić.

Suđenje će se nastaviti 11. maja.

 

Azra Husarić Omerović