Suđenje

Đuričić i ostali: Prva svjedokinja doživjela traumatično iskustvo

12. Aprila 2022.13:16
Na suđenju za zločine u logoru Uzamnica u Višegradu saslušana je prva svjedokinja, za koju je vještakinja navela da je preživjela torturu i neuobičajeno ljudsko iskustvo.
Milomir Đuričić i Vukadin Spasojević. Foto: Sud BiH

Zaštićena svjedokinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine SV-3 svjedočila je bez prisustva javnosti radi zaštite intimnog života.

Nalaz o posljedicama po zdravlje koje su svjedokinji ostavile traume u “Uzamnici” iznijela je vještakinja neuropsihijatar Alma Bravo-Mehmedbašić. Prema njenim riječima, svjedokinja je doživjela torturu kao oblik namjernog mučenja.

“Ovo je izvan-uobičajeno ljudsko iskustvo. Žena, domaćica, majka, odvode je u logor. Tu doživljava kombiniranu torturu… seksualno zlostavljanje se smatra i psihičkom i fizičkom torturom”, kazala je vještakinja.

Ona je navela da je kod svjedokinje konstatovala hronični posttraumatski stresni poremećaj (PTSP), pad životne energije, uništen seksualni identitet, hronični povišen strah, izolaciju, te umanjenje životne sposobnosti od 40 posto.

Za fizičko i seksualno zlostavljanje 1992. i 1993. godine u “Uzamnici” optuženi su Milomir Đuričić i Vukadin Spasojević. Prema optužnici, Đuričić je bio upravnik, a Spasojević razvodnik straže u logoru.

Svjedokinju SV-3 na ročištu je ispitalo Tužilaštvo, a Odbrane će joj postavljati pitanja nakon što dobiju sve zapisnike iz istrage.

Suđenje se nastavlja 17. maja saslušanjem još jednog zaštićenog svjedoka.

 

Marija Taušan