Suđenje

Šatara i ostali: Kapetan mu prstom pokazao da izađe

6. Aprila 2022.16:50
Na suđenju za zločine počinjene na području kod Donjeg Vakufa 1992. godine, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričao je kako je odveden iz svog sela i zatvoren, te kako je nakon puštanja napustio to područje.

Šatara i drugi
Jovan Šatara i ostali. Foto: BIRN BiH

Osmo Pajić rekao je da je odveden ispred kuće u selu Oborci do restorana “Slap”, gdje je vidio Jovana Šataru.

“Tu je kameru nosao. Nije ništa govorio. Znam mu brata, kod nas bio inženjer”, kazao je Pajić.

On je rekao da Jovana nije poznavao, ali da su mu drugi kazali ko je. Naveo je da su potom prebačeni u restoran “Ranč”, gdje je bilo 50-ak muškaraca bošnjačke nacionalnosti i gdje je bio kapetan Balaban, te Jordan Ilić i Vojo Andrić u uniformama sa bijelim opasačima.

Prema riječima Pajića, Balaban je počeo prozivati određena imena, ali “nije dobio brojku”. Dvojica muškaraca su, kako je dodao, odvedena iza kafane i čuo se metež. Pretpostavlja da su ih tukli.

“Kapetan je pokazao na mene prstom da izađem. Nas 12-13 smo odvedeni u policiju”, rekao je svjedok, dodavši da je i za Balabana čuo od drugih.

On je kazao da ih je u policiji popisao Šatara i da su zatvoreni u jednu sobicu, a potom prebačeni u magacin Teritorijalne odbrane (TO).

“Na betonu, iscrpljeni, malo smo jeli, hrana presoljena, nisu nam vode davali”, prisjetio se Pajić.

On je rekao da ih prvih 15 dana niko nije dirao, a da je poslije bilo udaranja zatočenika. Njega je, kako je naveo, istukao Svemir Nenad.

“Dva puta me palicom udario po leđima. Pao sam u nesvijest. Toliko sam bio iscrpljen”, kazao je svjedok.

Ispričao je da su njegovog rođaka Rasima Pajića izvodili Vojo Andrić i Jordan Ilić, koje je poznavao od ranije. Dodao je da je rođaka tuklo više lica i da se vraćao krvav.

Pajić je rekao da su u policiji bila zatvorena četvorica Hrvata u uniformama i da su iz magacina, udaljenog nekoliko metara, čuli svaku noć buku, a da su ujutro izlazili krvavi. On je kazao da je 28. juna prebačen na “Manjaču” i da je od tih hrvatskih zatočenika saznao da je jedan preminuo od batina.

Za zločine počinjene nad civilima nesrpske nacionalnosti na području Donjeg Vakufa optuženi su Jovan Šatara, Boško Savković i Sekula Šišić, kao načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Donji Vakuf, komandir i zamjenik komandira Stanice milicije, te bivši policajci Nenad Tanasić i Boško Bilić, Zdravko Balaban u svojstvu načelnika bezbjednosti 19. partizanske brigade Vojske Srpske Republike Bosne i Hercegovine, te Jordan Ilić, nekadašnji vojni policajac ove brigade.

Na teret im je stavljeno protivzakonito zatvaranje civila, ubistva, mučenje, nečovječno postupanje te prisilni nestanak.

Na pitanja Odbrane Šatare, Pajić je pojasnio da je naknadno razgovarao sa nekim logorašima i da je saznao ime optuženog. On je rekao da zatočenici koje je popisivao nisu poznavali Šataru.

Odbrani je potvrdio da je Balaban, kada ih je prozivao, kazao da ih vodi zbog bezbjednosti, dodavši “ako se desi nešto vojnicima, da ćemo stradati”.

Branilac Petko Pavlović je rekao da ni u jednoj ranijoj izjavi svjedok nije spomenuo da je Jordan Ilić izvodio njegovog rođaka, a da je 2017. kazao da su Rasima Pajića udarali Vojo Andrić i Svemir Nenad.

“Možda sam previdio”, rekao je Pajić na pitanje zbog čega nije Ilića spominjao ranije.

Suđenje se nastavlja 27. aprila.

Marija Taušan