Suđenje

Zatraženo produženje pritvora osumnjičenom za zločine u Bijeljini

31. Marta 2022.12:20
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je zatražilo produženje pritvora za Milenka Samardžiju, osumnjičenog za zločine počinjene u Balatunu kod Bijeljine u septembru 1992. godine, dok je Odbrana zatražila određivanje mjera zabrane.
Kuće iz kojih su odvedeni civili u naselju Bukreš kod Bijeljine. Foto: BIRN BiH

Tužitelj Ivan Matešić kazao je da u potpunosti ostaje kod prijedloga za produljenje pritvora Samardžiji, zvanom “Travka” i “Žabac”. On je rekao da je osumnjičeni, zajedno s još nekim pripadnicima, sudjelovao u odvođenju, a potom i ubojstvima 22 civila bošnjačke nacionalnosti. Dodao je da se radi o ubojstvima sedmero djece, njihovih roditelja, djedova i baka, te da se za Samardžiju vodi istraga povodom ubojstva još tri osobe bošnjačke nacionalnosti.

Matešić je kazao da postoji opasnost od bjekstva i uticaja na svjedoke te da Tužiteljstvo treba ispitati dodatne svjedoke za slučaj tri ubojstva. Rekao je da Samardžija radi u Sloveniji.

“Imate zabilješke gdje se Samardžija raspitivao o svjedocima među svojim kolegama”, kazao je Matešić.

On je naveo da se Samardžija nije odazvao na poziv Tužiteljstva da svjedoči pred Državnim sudom, te da je uhićen pri prelasku granice. Istakao je da je zaštićeni svjedok rekao da ga se plaši.

“Pouzdano znam da je tada bio član beogradskog podzemlja. Siguran sam da je sada plaćeni ubica”, kazao je Matešić čitajući izjavu zaštićenog svjedoka.

Obrana je rekla da se iz oko 200 dokaza Tužiteljstva ne može ustvrditi da je Samardžija počinio djela koja su navedena. Odvjetnik Ratko Gengo je kazao da je od događaja za koji se sumnjiči prošlo 30 godina te da je osumnjičeni imao dovoljno vremena da se “skloni”.

Dodao je da osumnjičeni radi u mjestu prebivališta i da povremeno ide u Sloveniju raditi. Gengo je rekao da je Samardžija prije 12 godina saznao za istragu koja se vodi protiv njega i drugih te da nema dokaza da je prijetio svjedocima.

“Moj branjenik izričito izjavljuje da će se odazvati na svaki poziv Suda i Tužilaštva”, kazao je Gengo te dodao da osumnjičeni neće utjecati na svjedoke.

Obrana je predložila da mu se izreknu mjere zabrane napuštanja države, kontaktiranja svjedoka, da mu se oduzmu putne isprave i da se jednom mjesečno javi u policijsku stanicu Sokolac.

Osumnjičeni Samardžija je rekao da je početkom prosinca bio u Tužiteljstvu i da je znao za istragu.

Matešić je dodao da su “naše granice” propustile jer nema informacije da je Samardžija bio u BiH, te da to ukazuje kako je lako prelaziti granicu.

Policija je, zbog zločina kod Bijeljine, početkom prosinca 2021. uhitila nekoliko osoba, a osam njih je kasnije optuženo za zločin protiv civilnog stanovništva.

Ranije su optuženi Živan Miljanović, pomoćnik komandira Stanice javne bezbjednosti (SJB) Bijeljina, Stevo Bokarić, pripadnik Službe državne bezbjednosti (SDB) Bijeljina, Jovica Petrović i Mirko Simić, pripadnici Interventnog voda SJB-a, Goran Sarić, nekadašnji komandant Specijalne brigade policije RS-a, te Ljubo Marković, Slavenko Kočević i Zvonko Pržulj, pripadnici Specijalnog voda MUP-a RS-a tzv. “Pahuljice”, te su sva osmorica u Sudu BiH nedavno negirali krivicu.

Sud će naknadno priopćiti odluku.

 

Teo Zorić