Suđenje

Šatara i ostali: Kapetan Balaban prozivao po spisku

23. Marta 2022.17:02
Na suđenju za zločine počinjene kod Donjeg Vakufa 1992. godine, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine prisjetio se odvođenja iz sela i kapetana Balabana koji je prozvao 14 ljudi.
Šatara i drugi
Jovan Šatara i ostali. Foto: BIRN BiH

Sefir Jugo kazao je da je živio u Oborcima, u zaseoku Piljužići, i da su 6. juna pozvani da se okupe kod kafane “Slap”, odakle su odvedeni kod restorana “Ranč”, gdje je bilo između 150 i 200 ljudi.

Svjedok je naveo da je kod “Ranča” kapetan Balaban čitao imena sa spiska, te da je, ako nije bilo nekog sa tim imenom, govorio da izađe drugi s istim prezimenom.

“Kapetan je pročitao 14 imena i odvedeni smo u Policijsku stanicu u Donjem Vakufu”, kazao je Jugo.

On je rekao da su u pratnji kapetana bili Vojislav Andrić i Jordan Ilić. Do policije su prevezeni kamionom kojim je, kako je naveo, upravljao Mladen Tanasić, a u kojem je bio i Nenad Tanasić.

Svjedok je kazao da su iz policije prebačeni u obližnji magacin Teritorijalne odbrane (TO), gdje se broj povećao na njih stotinjak. Rekao je da nisu mogli prozor otvoriti, da su nuždu vršili u kantu i da su simbolično dobijali hrane.

Jugo je govorio i o fizičkom zlostavljanju zatočenika. Kazao je da je Nenad Svemir izvodio Rasima Pajića, koji se vraćao s masnicama, a da su Jordan Ilić i Vojislav Andrić više puta izveli Omera Balihodžića.

“Čuli su se jauci. Nije mogao na noge”, rekao je svjedok.

On je naveo da su kasnije prebačeni u magacin “Vrbas-prometa”, gdje su uslovi bili za “nijansu bolji”. Rekao je da je tu pretučen Dževad Kadrić, kao i da su neka lica dovođena pretučena, a potom i ubrzo odvedena.

Za zločine počinjene nad civilima nesrpske nacionalnosti na području Donjeg Vakufa optuženi su Jovan Šatara, Boško Savković i Sekula Šišić, kao načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Donji Vakuf, komandir i zamjenik komandira Stanice milicije, te bivši policajci Nenad Tanasić i Boško Bilić, Zdravko Balaban u svojstvu načelnika bezbjednosti 19. partizanske brigade Vojske Srpske Republike Bosne i Hercegovine, te Jordan Ilić, nekadašnji vojni policajac ove brigade.

Na teret im je stavljeno protivzakonito zatvaranje, ubistva, mučenje, nečovječno postupanje te prisilni nestanak.

Svjedok Jugo je kazao da je prije zatvaranja u Oborcima bila organizovana Patriotska liga i da su bili u kontaktu sa ljudima iz Travnika. On je dodao da se na spisak za Patriotsku ligu prijavilo oko 200 ljudi, ali da im nisu bili podijeljeni oružje i uniforme. Neki su, kako je naveo, imali lovačko oružje, a on je posjedovao pištolj s dozvolom.

On je kazao da su žene i djeca odlazili prema Travniku i da ih je on vodio između linija, a u Travniku je dobio i zadatak da prati kretanje srpske vojske.

Na pitanja Odbrana, Jugo je kazao da je poznavao Šataru i da, koliko mu je poznato, nije bio “zločinac”. On je rekao da se stražari u “Vrbas-prometu” nisu loše ponašali i da su dobijali istu hranu kao i oni.

Složio se s braniocem Miodragom Stojanovićem da dugo poznaje Nenada Tanasića i da su u korektnim pa čak i prijateljskim odnosima.

“Tačno. Donosio mi je cigare, ćebad, jakne, a nekad i hrane”, kazao je Jugo, dodajući da ga je Tanasić prilikom prevoza u policiju uveo u kabinu kako ga neko ne bi udario.

Braniocu Tihomiru Tepiću je potvrdio da im je kapetan Balaban prilikom prozivanja rekao da ih vode radi njihove bezbjednosti.

Branilac Petko Pavlović je konstatovao da svjedok 2009. nije spominjao ko je izvodio Balihodžića. Svjedok je rekao da je to moguće, te se složio da nije vidio ko ga je tukao.

Suđenje se nastavlja 6. aprila.

 

Marija Taušan