Vijest

Italija u Bariju uhapsila četvero Albanaca osumnjičenih za terorizam

15. Marta 2022.12:31
Italijanska policija je u ponedjeljak saopštila da je uhapsila četvoro albanskih državljana u Bariju zbog sumnje da su prikupljali novac za jednog ekstremističkog imama, koji se nalazi u zatvoru u Albaniji, te da su bili u posjedu propagandnog materijala ISIL-a.

This post is also available in: English


Policija u Rimu, 14. mart 2022. Foto: EPA-EFE/GIUSEPPE LAMI

Četvoro albanskih državljana, koji su osumnjičeni za povezanost sa međunarodnim terorizmom, uhapšeno je u primorskom gradu Bariju, saopštila je italijanska policija u ponedjeljak.

U objavi za medije koju je izdala policija navodi se da je istraga o ovoj grupi, čiji su pripadnici tada bili osumnjičeni za skupljanje novca za terorističke svrhe, započela u aprilu 2020. godine.

“Novac prikupljen u sklopu Islamske zajednice u Bariju bio je namijenjen za pružanje podrške jednom albanskom imamu, koji je uhapšen još 2014. godine jer je poslao na desetine boraca u Siriju, te je promovirao podjelu između hrišćana i muslimana, a trenutno se nalazi u zatvoru u Albaniji”, navodi se u saopštenju za medije.

“Istražne radnje su omogućile da se utvrdi prodžihadsko djelovanje osumnjičenih kod kojih su pronađeni materijali i dokumenti koji se mogu pripisati Islamskoj državi/Daešu, kao i objave za štampu, video i audio teroristička propaganda, sve prevedeno na albanski. Prema njima, Kovid 19 se takođe smatra ‘sićušnim Alahovim vojnikom’, koji je na zemlju poslan da kazni nevjerovanje zapadnjaka”, dodaje se.

Oko 140 Albanaca otišlo je u ratove u Siriji i Iraku u periodu od 2012. do 2015. kako bi se borili za islamističke grupe. Od tog broja, njih 72 se vratilo prije nego što su takvi odlasci stavljeni van zakona u februaru 2014. godine.

Nakon posljednje repatrijacije bivših boraca i njihovih porodica 31. jula 2021. godine, procjenjuje se da je u sirijskim kampovima ostalo 30 djece, deset muških boraca i deset žena.

Ukupno su u Albaniju repatrirane 24 osobe, i to u dvije faze: prva 26. oktobra 2020. kada su repatrirani jedna žena i četvero djece, a druga faza 31. jula 2021. kada je repatrirano pet žena i 14 djece.

Fjori Sinoruka


This post is also available in: English