Suđenje

Taranjac i ostali: Rade Zekanović nije sposoban da aktivno prati proces

14. Marta 2022.15:20
Medicinska vještakinja ocijenila je danas pred Sudom Bosne i Hercegovine kako Rade Zekanović, petooptuženi u predmetu “Taranjac Slobodan i ostali”, u kojem se deset osoba tereti za ratne zločine počinjene na području Prijedora, nije sposoban da prati suđenje i da dolazi u Sarajevo na ročišta.
Slobodan Taranjac i ostali. Foto: Sud BiH

Na održanoj statusnoj konferenciji razgovaralo se o razdvajanju predmeta, odnosno isključivanju Zekanovića iz konkretnog procesa, a zbog narušenog zdravstvenog stanja.

Kao svjedok pozvana je vještakinja medicinske struke doktorica Radojka Golijan, koja je pred Sudom iznijela mišljenje na osnovu dostupne medicinske dokumentacije koja se tiče optuženog Zekanovića.

“Vidi se da Zekanović boluje (…) Ja sam donijela zaključak da on kao bolesnik nije sposoban da aktivno prati proces i dolazi na sud”, rekla je Golijan, koja je, nakon što su joj predočeni posljednji nalazi o zdravstvenom stanju petooptuženog, dodala kako oni ne utiču na njen zaključak.

Tužilac Izet Odobašić je kazao kako, s obzirom na mišljenje vještaka, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine nema ništa drugo osim da se složi s prijedlogom razdvajanja predmeta. Branitelji preostalih optuženih su rekli da se ne protive prijedlogu ili kako odluku prepuštaju Sudu Bosne i Hercegovine.

Zekanović je, zajedno sa Slobodanom Taranjcem, Miodragom Glušcem, Rankom Babićem, Rankom Došenovićem, Zdravkom Panićem, Trivom i Milanom Vukićem, Slobodanom Kneževićem i Miloradom Obradovićem, optužen za učešće u nezakonitom zarobljavanju i zatvaranju 120 muškaraca – koji su bili u Domu u Miskoj Glavi, a potom na stadionu u Ljubiji – te njihovom mučenju i ubistvima počinjenim krajem jula 1992. godine.

Prema optužnici, Taranjac je bio predsjednik Kriznog štaba u Ljubiji, Glušac zamjenik komandanta 6. ljubijskog bataljona Vojske Republike Srpske (VRS), Došenović pomoćnik komandanta bataljona za bezbjednost, a ostali pripadnici čete iz Miske Glave, odnosno vojne i civilne policije.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Staniša Gluhajić kazao je kako će odluka o razdvajanju biti saopćena pisanim putem. Novo ročište je planirano za 21. mart 2022. godine.

Irvin Pekmez