Suđenje

Suđenje za ubistvo civila u Bijeljini počinje 29. marta

Suđenje osmorici optuženih za učešće u ubistvu veće grupe civila – među kojima su bili žene i djeca – počinjenom u septembru 1992. u mjestu Balatun kod Bijeljine, počinje 29. marta, dogovoreno je na statusnoj konferenciji.

Kuće iz kojih su odvedeni civili u naselju Bukreš kod Bijeljine. Foto: BIRN BiH

Za zločine počinjene na području Bijeljine optuženi su Živan Miljanović, pomoćnik komandira Stanice javne bezbjednosti (SJB) Bijeljina, Stevo Bokarić, pripadnik Službe državne bezbjednosti (SDB) Bijeljina, Goran Sarić, nekadašnji komandant Specijalne brigade policije Republike Srpske (RS), Jovica Petrović i Mirko Simić, pripadnici Interventnog voda SJB-a, te Ljubo Marković, Slavenko Kočević i Zvonko Pržulj, pripadnici Specijalnog voda Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) tzv. “Pahuljice”.

Njima se optužnicom Tužilaštva BiH na teret stavlja da su u noćnim satima 24. na 25. septembar 1992. godine izvršili nezakonito zarobljavanje 22 osobe i odvođenje kompletnih porodica Sarajlić, Sejmenović i Malagić iz bijeljinskog naselja Bukreš, među kojima su više od polovine bile žene, djeca i starije osobe.

Na statusnoj konferenciji, pored termina početka suđenja, dogovoreno je da svjedoci koji će podnositi imovinskopravni zahtjev neće biti pozivani, te da će se od njih uzeti službena zabilješka.

Zbog ekonomičnosti suđenja, predsjedavajući Sudskog vijeća Darko Samardžić je zatražio od Tužilaštva BiH i Odbrana da se izjasne o spornim i nespornim činjenicama iz optužnice i materijalnim dokazima, kako se oni ne bi izvodili, kao i da se smanji broj svjedoka koji će govoriti o posrednim saznanjima.

“Svjedoci su isključivo u toku istrage govorili samo o ovom događaju”, kazao je postupajući tužilac Ivan Matešić.

Kako je rečeno, u toku suđenja će se saslušati osam zaštićenih svjedoka, za koje neće biti potrebe organizovati videolink, uz obavezu da se suprotnoj strani najmanje 15 dana prije saslušanja objelodani njihov identitet.

Na ročištu nije rečeno koliko će biti ukupno svjedoka i koje vrijeme će biti potrebno za njihovo saslušanje.

Suđenje će početi 29. marta, čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi.

 

Emina Dizdarević Tahmiščija