Suđenje

Šatara i ostali: Bespomoćno tijelo u “Vrbas prometu”

16. Februara 2022.16:28
Na suđenju Jovanu Šatari i ostalima, optuženim za zločine počinjene na području Donjeg Vakufa, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine pričao je o njegovom sprovođenju u magacin Teritorijalne odbrane (TO) i objekat “Vrbas prometa”, gdje su preminula dva lica.

Sud Bosne i Hercegovine. Foto: BIRN BiH

Fikret Balihodžić je ispričao kako je 1992. godine sa porodicom živio u Oborcima te da je stanovništvo ubrzo osjetilo potrebu da pobjegne, ali da nisu mogli izaći iz sela i da su vraćeni od strane vojske nazad. Dodao je da je grupu, u kojoj se nalazilo od 100 do 150 ljudi, opkolila vojska koja je bila u plavim i šarenim odijelima te ih je ubrzo počela razdvajati.

“Tu su nas grupisali poslije. Nakon toga Zdravko Balaban je tu nas 15 odvojio i u Donji Vakuf odveo. Mene je prvo izveo u Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) u Donji Vakuf”, kazao je Balihodžić, dodavši da je odvojena grupa mlađih u kojoj je bio i on, a da su stariji vraćeni u selo

Rekao je da je njegov otac ubijen i pronađen u Oborcima 1995. godine.

Na upit Tužilaštva, svjedok je ispričao da su u MUP-u izvadili lične karte, a da je Nenad Tanasić, koji je bio u šarenom odijelu, popisivao njihova imena. Kazao je da su nakon toga svi odvedeni u magacin gdje su ostali mjesec dana, te da se zajedno sa njim u prostoriji nalazilo oko 190 muslimanskih i hrvatskih lica. Dodao je da su uslovi bili “nikakvi”, da je “jedan obrok bio, neka dva hljeba na 150 ljudi”.

“Bilo je pojedinaca pa su izvođeni iza ćoška, iživljavali se… Tako da smo čuli jecaje, plač i tuču… Mlatili čim su god stigli, kablom od struje, lancima, nema čime ih nisu pretukli”, kazao je Balihodžić, objasnivši da su se pretučene osobe vraćale crne i u lošem stanju.

Rekao je da su nakon mjesec dana prebačeni u “Vrbas promet”, gdje je proveo četiri i po mjeseca, gdje su naišli na jedno tijelo koje je ležalo bespomoćno. Taj je čovjek u međuvremenu podlegao i tu je bio pet dana, dodaje Balihodžić, prisjećajući se da se u “Vrbas prometu” nalazilo 200 ljudi. Među njima je bio i Hamid Mehtić, kojem je pukao čir i koji je ubrzo podlegao.

Za zločine počinjene nad civilima nesrpske nacionalnosti na području Donjeg Vakufa, optuženi su Jovan Šatara, Boško Savković i Sekula Šišić, kao načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Donji Vakuf, komandir i zamjenik komandira Stanice milicije, te bivši policajci Nenad Tanasić i Boško Bilić, Zdravko Balaban u svojstvu načelnika bezbjednosti 19. partizanske brigade Vojske Srpske Republike Bosne i Hercegovine, te Jordan Ilić, nekadašnji vojni policajac ove brigade.

Na teret im je stavljeno protivzakonito zatvaranje civila, ubistva, mučenje, nečovječno postupanje te prisilni nestanak.

Na upit Odbrana, Balihodžić je izjavio da je čuo da je srpska vojska zapalila selo Korenići te da je od svojih komšija prije deset do 15 dana čuo kako je među policajcima koji su pretresali kuće u selu bio i Šatara. On je tražio naoružanje, a svjedok ga je poznavao od prije rata. On je također izjavio da ga ni u magacinu, a niti u “Vrbas prometu” nije niko tukao. Od drugih ljudi u logoru je čuo Balabanovo ime, ali ga on nije poznavao.

Zbog razlike u iskazu, Tanasićeva Odbrana mu je predočila izjavu iz 2018. godine, u kojoj je kazao da ga je jedna nepoznata osoba ispitivala.

Nastavak suđenja je zakazan za 23. februar.

Aida Trepanić