Suđenje

Miljanović i ostali: Optuženi za zločin u Bijeljini negirali krivicu

11. Februara 2022.15:41
Osmorica optuženih za učešće u ubistvima veće grupe Bošnjaka, među kojima su bili žene i djeca, počinjenim u Balatunu kod Bijeljine u septembru 1992. godine, izjasnili su se da nisu krivi za zločin koji im se stavlja na teret.


Sudnica Suda Bosne i Hercegovine. Foto: BIRN BiH

Za zločine počinjene na području Bijeljine optuženi su Živan Miljanović, pomoćnik komandira Stanice javne bezbjednosti (SJB) Bijeljina, Stevo Bokarić, pripadnik Službe državne bezbjednosti (SDB) Bijeljina, Jovica Petrović i Mirko Simić, pripadnici Interventnog voda SJB-a, Goran Sarić, nekadašnji komandant Specijalne brigade policije Republike Srpske (RS), te Ljubo Marković, Slavenko Kočević i Zvonko Pržulj, pripadnici Specijalnog voda Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) tzv. “Pahuljice”.

Njima se optužnicom Tužilaštva BiH na teret stavlja da su u noćnim satima 24. na 25. septembar 1992. godine izvršili nezakonito zarobljavanje 22 osobe i odvođenje kompletnih porodica Sarajlić, Sejmenović i Malagić iz bijeljinskog naselja Bukreš, među kojima su više od polovine bili žene, djeca i starije osobe.

Oni su uhapšeni početkom decembra, te im je nakon nekoliko dana ukinut pritvor i određene mjere zabrane napuštanja boravišta i putovanja van BiH, uz obavezu javljanja nadležnom organu, kao i zabrana sastajanja s određenim osobama, odnosno komuniciranja sa svjedocima i saučesnicima.

Početak suđenja će biti zakazan u zakonom propisanom roku.

Azra Husarić Omerović