Vijest

Potvrđena optužnica za zločine u Kotor-Varoši

25. Januara 2022.10:36
Državni sud potvrdio je optužnicu protiv Zdravka Samardžije, nekadašnjeg člana komande Specijalnog odreda milicije Centra službi bezbjednosti (CSB), za zločine protiv čovječnosti nad bošnjačkim i hrvatskim stanovništvom na području Kotor-Varoši 1992. i 1993. godine.

sudnica Sudnica Suda BiH. Foto: BIRN BiH

Prema optužnici koju je objavilo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine na svojoj zvaničnoj stranici, Samardžija je optužen da je u okviru širokog i sistematičnog napada usmjerenog protiv civilnog stanovništva na području opštine Kotor-Varoš, znajući za napad i svjestan da njegove radnje čine dio tog napada, te kao učesnik udruženog zločinačkog poduhvata (UZP), izvršio progon na nacionalnoj i vjerskoj osnovi zatvaranjem, mučenjem, silovanjem, drugim nečovječnim djelima, ubistvima, kao i deportacijom i prisilnim preseljenjem stanovništva.

Također mu se stavlja na teret da je progon počinio i protupravnim, samovoljnim i vojnim potrebama, neopravdanim uništavanjem imovine u velikim razmjerama, kao i uništavanjem kulturnih, historijskih i religijskih spomenika.

U optužnici se između ostalog navodi, da je Samardžija 13. juna 1992. iz policijske stanice u Kotor-Varoši odveo dvije osobe u prostorije CSB-a u Banjoj Luci, gdje su bile ispitivane i pretučene, a potom ih vratio do zgrade zatvora iza zgrade suda u Kotor-Varoši, gdje su zatim nezakonito držane i tučene nekoliko mjeseci. Također je učestvovao i u ispitivanju osoba lišenih slobode.

Optužnica obuhvata razaranje, pljačkanje i uništenje 16 džamija, katoličkih crkvi i drugih vjerskih objekata, među kojima su i objekti stari više stotina godina, koji predstavljaju kulturno-historijske spomenike.

Državno tužilaštvo je ranije saopćilo kako krvinju optuženog planira dokazati saslušanjem više od 270 svjedoka i vještaka, kao i prilaganjem više stotina dokaznih materijala, o čemu je pisala Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

 

 

 

Lamija Grebo