Vijest

Potvrđena optužnica za ubistva, silovanje i progon u Foči

25. Januara 2022.10:14
Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv Miodraga Nikačevića zvanog Zunđa i Nikač za zločine počinjene u Foči tokom ljeta 1992. godine.

This post is also available in: English

Foča. Foto: BIRN BiH

On je optužen da je, kao komandir specijalne jedinice “Nikač”, počinio zločin protiv čovječnosti na području Foče, a već je ranije osuđen na deset godina zatvora za zločine u ovom gradu.

Prema optužnici Tužilaštva BiH, Nikačević je kao komandir specijalne jedinice “Nikač”, koja se nalazila u sastavu srpskih vojnih i policijskih formacija u Foči, vršio progon civilnog bošnjačkog stanovništva, postupajući suprotno Međunarodnom humanitarnom pravu.

Kako se navodi u optužnici, Nikačević je učestvovao u prisilnom nestanku osobe bošnjačke nacionalnosti u mjestu Đulkovina, kao i u nečovječnom postupanju i ubistvu civila u mjestima Bijele vode i Čohodar Mahala, te prisilnom preseljenju civila u selu Saš kod Foče.

“Vršio je progon na način da je kao komandir specijalne jedinice ‘Nikač’, kao nadređeno lice, znao da su njegovi podređeni pripadnici jedinice počinili nečovječna postupanja i ubili zarobljene civile, te nije preduzeo mjere da spriječi zločine i kazni počinioce tih djela”, naveli su ranije iz Tužilaštva.

Nikačevića optužnica tereti da je u augustu 1992. godine pomogao u prisiljavanju dvije Bošnjakinje na seksualni odnos ili s njim izjednačenu seksualnu radnju u naselju Čohodar Mahala.

“Nikačević je učestvovao u zatvaranju i prisilnom preseljenju deset civila bošnjačke nacionalnosti, te ubistvu šest civila u selu Potpeće”, stoji u optužnici.

U augustu 1992. godine, optuženi Nikačević je, kako navodi Tužilaštvo BiH, u gradu Foči učestvovao u nečovječnom postupanju prema četiri osobe tako što je naredio razdvajanje tih osoba, te je u istom danu učestvovao u prisilnom nestanku jedne osobe kojoj se gubi svaki trag.

Apelaciono vijeće Suda BiH je u decembru 2010. otpremilo presudu kojom je Nikačević osuđen na deset godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti na području Foče.

Tada je proglašen krivim za silovanje jedne žene u aprilu 1992., za silovanje još jedne djevojke u julu iste godine, kojoj je prijetio da će dovesti njenog mlađeg brata “da gleda šta joj radi”, kao i za učešće u privođenju Rasima Klapuha u augustu, kojeg je predao Vojnoj policiji. Nakon toga, kako je Sud utvrdio, Klapuh je odveden u Kazneno-popravni dom (KPD) Foča, odakle mu se poslije gubi svaki trag.

Nikačević bi se uskoro pred Sudom BiH trebao izjasniti o krivnji.

 

Emina Dizdarević Tahmiščija


This post is also available in: English