Suđenje

Veljović: Vojnici odveli oštećenu iz kuće

17. Januara 2022.16:39
Na suđenju Radovanu Veljoviću, optuženom za zločine počinjene na području Foče, zaštićena svjedokinja, koja još uvijek traga za sinom nestalim tokom rata, izjavila je kako su dva nepoznata vojnika odvela oštećenu A-1 iz kuće u kojoj su boravile.


Foča. Foto: BIRN BiH

Prije svjedočenja zaštićene svjedokinje A-4, tužilac Behaija Krnjić kazao je da je prije dva dana ova svjedokinja zaprimila poziv od nepoznate muške osobe, koja ju je pitala da li će svjedočiti u ovom predmetu te joj uputila prijetnje, “da pazi šta će govoriti”. Krnjić je rekao da će Tužilaštvo Bosne i Hercegovine poduzeti korake po ovom pitanju.

Zaštićena svjedokinja A-4 izjavila je da je tokom 1992. godine s porodicom živjela na području Foče, te da je 6. aprila počelo pucanje, koje je trajalo pet ili šest dana.

Kako je kazala, u selu gdje je živjela sve do 20. aprila, kada je izvršen napad, nije bilo pucanja. Prema njenim riječima, osobe koje su dolazile na njena vrata predstavljale su se kao “Srbijanci i Crnogorci”, te objasnila da su imali “niški izgovor”, ali da su uporedo s njima dolazili i mještani Srbi iz rezervnog sastava.

Ona je ispričala kako je njen sin bio na stražama koje su držane u selu, dok se muž krio van kuće.

“Nisu naši pucali, nisu ni imali oni to naoružanje”, rekla je svjedokinja A-4.

Svjedokinja je kazala kako je čula da su ubijeni ljudi u selu, te da je srela komšije Anđelka i Radeta Veljovića, koje je pitala za sina, da li je živ, a oni su rekli da ne znaju. Objasnila je da su Veljovići bili zaduženi za ukop ubijenih.

Prema njenim riječima, čula je da je njen sin pretučen, te da je jedna grupa odvedena u zatvor, a druga ubijena. Svjedokinja je navela kako sina još uvijek nije pronašla.

Posvjedočila je da je, s obzirom da su muškarci odvedeni a neke kuće zapaljene, nekoliko žena spavalo u njenoj kući.

Krnjić je upitao A-4 da li je poznavala svjedokinju A-1, na šta je kazala da jeste, te objasnila kako je A-1 znala prenoćiti u njezinoj kući. Dodala je da je A-1 jedne prilike izvedena iz njezine kuće, te da ne zna ko ju je odveo, ali je vidjela dva vojnika s puškama, koji su došli na njena vrata i tražili druge dvije žene, a kako one nisu bile tu, pitali su da li ima neko od mlađih žena.

Nakon toga je odvedena A-1, po naređenju Radeta, kako su rekli vojnici, na ispitivanje.

Svjedokinja je kazala da se A-1 vratila nakon sat vremena, te da je otišla direktno u sobu, a da joj je sutradan rekla da ju je “Rade odveo u kuću”.

A-4 je kazala da su tog jutra krenuli prema Foči jer su bili organizovani autobusi, te je ona uspjela da izađe iz Foče, dok A-1 te prilike nije mogla napustiti grad.

Ona je objasnila da su Veljovića svi zvali “Rade”, te da su žene jedne prilike željele pobjeći, međutim vojnici su im rekli da kažu ukoliko im nešto treba, te da je “Rade zadužen za to područje”.

“Šta bježite, kud bježite? Rade je zadužen za ovo područje”, rekla je A-4.

Radovan Veljović optužen je da je kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), zajedno s još dvojicom vojnika, sredinom maja 1992. godine silovao jednu žensku osobu na području Foče.

Branilac Petko Pavlović upitao je da li je, prilikom izvođenja A-1, svjedokinja A-4 vidjela Radeta, na šta je ona kazala da nije, te da se to dogodilo oko ponoći, da je bio mrak jer nije bilo struje.

Pavlović je upitao da li su žrtve koje su ubijene u selu, sahranjene i da li je rodbini pokazano gdje se nalaze, te da li su grobna mjesta obilježena, na šta je svjedokinja odgovorila da jesu.

On je upitao zašto nije u ranijim izjavama spominjala događaj u vezi sa svjedokinjom A-1, a ona je kazala da je niko nije pitao.

Nastavak suđenja je zakazan za 31. januar.