Suđenje

Nanić Zijad i ostali: Odgođeno suđenje zbog nedostavljanja izjašnjenja o dokazima

17. Januara 2022.15:53
Suđenje optuženima za zločine na području Bužima odgođeno je jer nije bilo uslova da se materijalni dokazi Tužilaštva Bosne i Hercegovine ulože u skladu sa uputstvima Sudskog vijeća.


Nanić Zijad i ostali. Foto: Sud BiH

Vijeće je polovinom novembra prošle godine naložilo Odbranama da dostave Tužilaštvu pisano izjašnjenje da li i na koje dokaze imaju prigovore kako bi se tužiteljica mogla izjasniti o spornim dokazima i kako bi njihovo ulaganje bilo efikasnije.

Tužiteljica Vedrana Mijović rekla je da nije dobila izjašnjenja od svih Odbrana, da je neka dobila na vrijeme a neka u petak.

Odbrana prvooptuženog Zijada Nanića kazala je da je faksom slala izjašnjenje o dijelu dokaza, a da druge nije jer nije bila sigurna u rok do kada to treba učiniti s obzirom da je prošlo ročište bilo odgođeno. Drugi branioci nisu se izjašnjavali da li su i kada poslali svoje dopise.

Predsjedavajući Vijeća Darko Samardžić ponovo je rekao Odbranama da pošalju Tužilaštvu pisano izjašnjenje o spornim i nespornim dokazima.

Tužilaštvo BiH tereti Zijada Nanića, Esada Kudelića, Vahida Bajraktarevića, Senada Salkića, Hasana Mustafića, Nedžada Bapića te Samira i Huseina Isakovića za nečovječno postupanje prema ratnim zarobljenicima i civilima u bivšem hotelu “Radoč” u Bužimu, u periodu od novembra 1994. do augusta 1995. godine.

Prema optužnici, Nanić je bio pomoćnik komandanta za bezbjednost 505. bužimske brigade Petog korpusa Armije BiH, Kudelić komandir voda Vojne policije, a Bajraktarević, Salkić, Mustafić, Bapić te Samir i Husein Isaković pripadnici Vojne policije.

Naredno ročište zakazano je za 24. januar.

Marija Taušan