Suđenje

Pantić i ostali: Kontradiktorne izjave svjedoka nisu dokazale navode optužnice, tvrdi Odbrana

13. Januara 2022.16:09
Odbrana Radomira Pantića, optuženog za zločine počinjene u Zaklopači, kazala je u završnoj riječi pred Sudom Bosne i Hercegovine da nije dokazano krivično djelo koje mu se stavlja na teret, te da saslušani svjedoci nisu potkrijepili optužnicu.
Radomir Pantić i ostali. Foto: Sud BiH

Odvjetnik Radivoje Lazarević rekao je kako je utisak Obrane da će odluka u ovom predmetu ovisiti o svjedočenjima te da je, od ukupno oko 120 svjedoka, 75 njih svjedočilo na opće okolnosti.

“Imali smo situaciju da je – osim datuma i da se desilo poslijepodne – sve bilo različito”, kazao je Lazarević o iskazima svjedoka o dešavanjima u Zaklopači.

On je rekao da se izjave koje je svjedok Z-6 davao u šest navrata pred istražnim tijelima, ali i pred Sudom Bosne i Hercegovine, ne podudaraju, te da se razlike u izjavama odnose na tip automobila, vozača i suvozača. Dodao je da je svjedok Z-6, 84 dana nakon događaja u Zaklopači, dao izjavu u kojoj se ne spominje Pantić, što je potvrdio pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ).

Osvrćući se na svjedočenje Huse Hamidovića, on je kazao da svjedok “ne zna nekoga koga je ubio Pantić”. Podsjetio je da se auto nije zaustavio ispred svjedokove kuće, već da je prošao pored, i kako je Hamidović vidio Pantića u Volvu, ali da nije mogao pred Sudom objasniti zašto u svojoj izjavi iz 2014. godine ne spominje optuženog. Lazarević je dodao da je svjedok Z-21 izjavio da je prvi put Pantića kao suvozača vidio u policijskom autu.

Dodao je da su svjedoci potvrdili da je Pantić 16. svibnja 1992. godine bio u Derventi te da je svjedok Mitar Simić rekao kako se cijeli policijski sastav tada nalazio u tom gradu.

Lazarević je istakao da se Pantić tereti kao komandir Stanice javne bezbjednosti (SJB) Milići 16. svibnja 1992., dok materijalni dokazi Tužiteljstva ukazuju da je komandir imenovan 20. svibnja.

Za ubojstva najmanje 57 bošnjačkih civila u selu Zaklopača, Tužiteljstvo BiH je, osim Pantića, optužilo i Branka Jolovića, Milomira Miloševića, Nenada Vukotića i Nikolu Lošića. Pantić je optužen u svojstvu komandira Stanice javne bezbjednosti (SJB) Milići, Milošević kao aktivni policajac, dok su drugi optuženi bili pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS).

Obrana je navela da je svjedok Z-2 u svom iskazu rekao da je on vozio crveni automobil marke Volvo švicarskih registracija, koji je bio u njegovom vlasništvu, te da nije kazao da je Pantić bio s njim.

Lazarević je rekao da nema dokaza da je Pantić organizirao kolonu i da je upravljao vozilom.

“Ova odbrana smatra da nije dokazano krivično djelo koje se Radomiru Pantiću stavlja na teret”, kazao je Lazarević te istakao da Tužiteljstvo nema dokaze koji bi direktno potvrdili svjedočenja u ovom predmetu.

Sudskom vijeću obratio se i prvooptuženi Pantić, kazavši da mu je narušeno zdravstveno stanje te da cijeli život radi kao policajac i da se bori protiv takvih ljudi kao što su počinioci ovog djela.

Nastavak suđenja zakazan je za 27. siječnja, kada će završnu riječ iznijeti Obrana trećeoptuženog.

Teo Zorić