Suđenje

Tužilaštvo BiH zatražilo mjere zabrane za Novicu Tripkovića, optuženog za zločine u Foči

12. Januara 2022.15:41
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je, zbog bojazni da bi mogao pobjeći u Crnu Goru, predložilo određivanje mjera zabrane za Novicu Tripkovića, koji se tereti da je silovao dvije žrtve bošnjačke nacionalnosti zarobljene i nezakonito zatvorene na području Foče 1992. godine.


Kompleks državnih pravosudnih institucija BiH. Foto: BIRN BiH

Tužilac Mersudin Pružan zatražio je od Suda Bosne i Hercegovine da se optuženom izrekne mjera zabrane napuštanja mjesta boravišta, putovanja van zemlje, i da mu se oduzme pasoš, da mu se zabrani prelazak državne granice s ličnom kartom i da mu se zabrani sastajanje s potencijalnim svjedocima.

“Tražimo da se o tome obavijeste Policijska uprava Foča i Granična policija, koje bi trebalo da kontrolišu ove mjere”, obrazložio je tužilac.

Pružan je rekao kako je optuženi imao “vanzavodske pogodnosti” od maja do jula protekle godine u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH koji se nalazi u Vojkovićima, gdje Tripković izdržava zatvorsku kaznu. Te mjere su mu ukinute nakon što je uprava zatvora obaviještena od Tužilaštva BiH da se protiv njega vodi istraga za krivično djelo.

Tripkovićeva braniteljica Vesna Tupajić-Škiljević je kazala kako se Odbrana ne protivi izricanju mjera zabrane ako su u interesu postupka.

“Bilo bi neophodno da se reguliše ovo pitanje, kako bi optuženi ostvario pravo na pogodnosti”, rekla je Tupajić-Škiljević i dodala kako ne postoji opasnost od bijega jer je optuženi i ranije koristio “vanzavodske pogodnosti”, te išao kući u Miljevinu, odakle se vraćao na služenje kazne.

Na pitanje sudije Zorana Božića da li optuženi posjeduje državljanstvo neke druge zemlje, tužilac Pružan je odgovorio kako znaju samo da posjeduje državljanstvo Bosne i Hercegovine.

“Optuženi ima brata u Crnoj Gori. Postoji veliki broj graničnih prelaza koje je lako preći iz Foče s ličnom kartom. Apsolutno imamo razloga da tražimo da mu se ove mjere izreknu”, istakao je Pružan.

Tripković se tereti da je silovanja počinio kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), u okviru širokog i sistematičnog napada vojnih, paravojnih i policijskih snaga VRS-a usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog stanovništva općine Foča.

Ranije je osuđen u dva predmeta. Sud BiH osudio ga je na osam godina zatvora u junu 2011., nakon što je prihvaćen sporazum o priznanju krivice koji je potpisao s Tužilaštvom, zbog zločina protiv čovječnosti počinjenih 1992. na području Foče, odnosno silovanja i zlostavljanja oštećene A-1 te ubistva Vejsila Delića.

Kasnije je pravosnažnom presudom Suda BiH, koja je otpremljena u februaru 2017., osuđen na osam godina zatvora jer je 1. augusta 1992. ili približno tog datuma, i pored protivljenja stražara, s maloljetnim djetetom i još jednim nepoznatim vojnikom ušao u školu u Kalinoviku, gdje su pretukli zatočenike Suada Hasanbegovića, Sejdu Kešu i Edina Biču. Prema presudi, od posljedica premlaćivanja podlegao je Kešo, dok su iz vatrenog oružja ubijeni Hasanbegović i Bičo. Kazne su mu objedinjene 2017. godine.

Odluku o mjerama zabrane Sud BiH će donijeti u narednom periodu.

 

Jasmin Begić