Suđenje

Đuričić i ostali: Optuženi za zločine u Višegradu negirali krivicu

12. Januara 2022.10:58
Milomir Đuričić i Vukadin Spasojević negirali su krivicu pred Državnim sudom za nezakonita zatvaranja, mučenja, zlostavljanja i druga nečovječna djela prema zatvorenim civilima počinjena od maja 1992. do kraja septembra 1993. godine na području Višegrada.

This post is also available in: English

Višegrad. Foto: BIRN BiH

Nekadašnji pripadnici Višegradske brigade Vojske Republike Srpske (VRS) izjasnili su se da nisu krivi nakon što su potvrdili da su zaprimili i razumjeli šta im se stavlja na teret optužnicom koja je potvrđena 15. decembra 2021.

Prema navodima optužnice, Đuričić zvani “Đure” i Spasojević zvani “Mićo” i “Era” se terete da su od maja 1992. do kraja septembra 1993. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog stanovništva s područja općine Višegrad, vršili progon na nacionalnoj, etničkoj i vjerskoj osnovi.

Prema Tužilaštvu, Đuričić je postupao u svojstvu upravnika logora “Uzamnica”, a Spasojević kao stražar u ovom logoru.

“U više navrata su preduzimali radnje nezakonitog zatvaranja, mučenja, zlostavljanja i drugih nečovječnih djela koja su preduzimana prema zatvorenim civilima, uključujući silovanje i seksualno zlostavljanje žrtava na izrazito ponižavajuće načine, kao i držanje zatvorenika u izuzetno nehumanim uslovima, što je na žrtve ostavilo trajne fizičke i duševne posljedice. Spasojević se tereti i kao naredbodavac zlostavljanja žrtava”, saopćeno je ranije iz Tužilaštva BiH.

Ranije je Sud BiH Đuričiću i Spasojeviću odredio mjere zabrane sastajanja sa određenim osobama, odnosno sa svjedocima čije je saslušanje predloženo optužnicom.

Sud BiH će početak suđenja zakazati u roku od 60 dana.

Aida Trepanić


This post is also available in: English