Suđenje

Izabran novi član Sudskog vijeća u predmetima protiv Ninkovića, te Paravca i ostalih

21. Decembra 2021.13:41
U predmetima protiv Milana Ninkovića i Borislava Paravca i ostalih optuženih za zločine počinjene na području Doboja i Teslića, izabran je novi član Sudskog vijeća, rečeno je na zajedničkoj statusnoj konferenciji u Državnom sudu.

Borislav Paravac. Foto: BIRN BiH

Ranije je za novog člana Vijeća u predmetu protiv Milana Ninkovića umjesto sutkinje Lejle Konjić-Dragović, koja je na bolovanju, izabran sudija Braco Stupar.

Davorin Jukić, predsjedavajući Sudskog vijeća, kazao je na današnjem ročištu da sudija Braco Stupar ima jedan predmet utorkom koji je obiman te da zbog toga ne bi mogli suditi svakog utorka, nego svakog drugog.

Jukić je naveo da je nova članica Sudskog vijeća Minka Kreho, kako u predmetu protiv Ninkovića tako i u predmetu protiv Borislava Paravca i ostalih.

“S obzirom na obimnost predmeta, mislim da je u odnosu na sudinicu Minku Kreho razuman rok 30 dana da se upozna s predmetom”, rekao je Jukić, dodavši da će proces započeti iznova.

Odbrane svih optuženih su se izjasnile da nemaju primjedbi na novoizabranog člana Sudskog vijeća.

Suđenje Milanu Ninkoviću, ratnom članu Kriznog štaba u Doboju, odgođeno je sredinom jula na neodređeno vrijeme, nakon nalaza vještaka da nije u mogućnosti da prati suđenje zbog zdravstvenih razloga. Prethodno je postupak razdvojen zbog njegove bolesti.

On je optužen za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu s Borislavom Paravcem, Andrijom Bjeloševićem i Milanom Savićem, kojima se sudi u odvojenom postupku. Na teret im je stavljeno da su, u periodu od maja 1992. do kraja 1993. godine, vršili progon civilnog bošnjačkog i hrvatskog stanovništva – ubistvima, zatvaranjem i drugim nečovječnim djelima na području Doboja i Teslića.

Nastavak suđenja je zakazan za 25. januar 2022. godine, kada bi trebala biti saslušana dva svjedoka Tužilaštva.

 

Aida Trepanić