Suđenje

Trišić Milan: Optuženi prozvao Ramu Krlju koji je potom ubijen

14. Decembra 2021.11:39
Na suđenju za zločine počinjene u Bratuncu, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričao je kako je optuženi Milan Trišić u sali prozvao jednog zatočenika, koji je potom ubijen.


Milan Trišić. Foto: BIRN BiH

Asim Hodžić rekao je da je njegovo selo Suha napadnuto 10. maja 1992. i kako su mještani odvedeni prvo na stadion u Bratunac, odakle su muškarci prebačeni u školu “Vuk Karadžić”.

“Zatičemo ljude pretučene. Svi krvavi. Neki su bili pri svijesti, neki nisu. Oni su na onom parketu k'o ribe kad izbacite iz vode”, kazao je Hodžić.

On je rekao da se drugo veče ugušilo sedam ljudi jer nije bilo zraka. Kako je naveo, događala su se najbrutalnija ubistva i maltretiranja. Kao počinioce naveo je lica koja su zvali Bane i Makedonac, te još neke čiji identitet nije znao.

“Jednom je u salu ušao Milan Trišić s tim ‘arkanovcima’. Tražili su Ramu, a u sali su bila trojica Rama… Niko se ne javlja, a on (Trišić) kaže: ‘Ti, ti, Krljo. Izađi, šta se praviš lud, možeš i ti’”, prisjetio se svjedok.

On je kazao da je Ramo zvani Krljo izašao i da su ga “arkanovci” upucali, te da je iznesen. Hodžić je rekao da ne zna šta se dalje dešavalo i da li je Ramo tada bio smrtno ranjen, ali je naveo da više nije živ. Kazao je da nije ni smio gledati sve šta se dešavalo.

Trišić, kako je precizirao, tom prilikom nije ni pucao ni udarao. Svjedok je rekao da Trišića poznaje od malih nogu i da su zajedno radili.

Hodžić je svjedočio i o premlaćivanjima i ubistvima drugih zatvorenika. Kazao je da je Hajrudin Čomić izveden i ubijen, navodno samo zato jer je okretao vola pred džamijom, dok su Džemu Hadžića toliko izudarali da ga nisu mogli prepoznati.

Svjedok je ispričao kako ga je jednom, kad nije bilo “arkanovaca”, stražar pustio u toalet.

“Tamo sve crveno od krvi, koža, šta je, dijelovi tijela… Više mi WC nije na um pao”, izjavio je Hodžić.

On je rekao da su poslije tri dana prebačeni na Pale, odakle su odvedeni na razmjenu. Kada su ušli u kamione u Bratuncu, kako je ispričao, čuo je da je prozvan Hajrudin Džafić, koji nakon toga više nije viđen živ.

Optužnica tereti Trišića po 22 tačke da je 1992. godine, kao pripadnik Teritorijalne odbrane (TO), zajedno s drugim formacijama učestvovao u progonu civila bošnjačke nacionalnosti zatvaranjima, prisilnim nestankom, mučenjem i ubistvima.

Nastavak suđenja je 28. decembra.

 

Marija Taušan