Suđenje

Veljović Radovan: Oštećena svjedokinji rekla da je silovana

6. Decembra 2021.16:29
Na suđenju za zločin počinjen na području Foče, svjedokinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine je izjavila da joj je oštećena kazala da je silovana.

Sud BiH. Foto: Sud BiH

Zaštićena svjedokinja A-2 izjavila je da joj je oštećena A-1 rekla da je silovao “neki Veljović”.

“Kaže: ‘Silovana sam, jedva stojim.’ ‘Šuti’, rekoh, ‘i ja sam’”, prisjetila se A-2 razgovora na stanici prije ulaska u autobus kojim je napustila Foču.

Svjedokinja je na početku kazala da joj je oštećena rekla da je silovao neki Veljović, a u nastavku svjedočenja je navela da joj nije kazala ko je silovao i da to ne zna. Tužilac Behaija Krnjić predočio joj je iskaz koji je dala u julu ove godine i u kojem je navela da joj je A-1 rekla da je silovao “njen komšija, neki Veljović”. A-2 je kazala da jeste tako rekla.

A-2, koja je u starijoj životnoj dobi, napomenula je da je postala zaboravna i da se više ne sjeća svega “zbog problema, stresova i sekiracije”.

Na pitanja Odbrane, ona je kazala da joj A-2 nije rekla ime Veljovića i da je u selu bilo više lica sa tim prezimenom.

Radovan Veljović optužen je da je, kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), zajedno sa još dvojicom vojnika sredinom maja 1992. godine silovao oštećenu.

Svjedokinja A-2 je govorila i o napadu na selo Điđevo, gdje je živjela sa porodicom.

“Sina su mi ubili pred očima. I mene su izudarali. Kaže: ‘Šta se dereš?’ Kako se neću derati, sina mi ubili”, rekla je A-2, dodavši da joj je ubijen i muž, a da su nju kasnije silovali.

Tužilac je u spis uložio iskaz svjedokinje, u kojem je navela da je napad na Điđevo bio 20. aprila 1992., a da je Foču napustila početkom avgusta. Branilac Petko Pavlović protivio se ulaganju iskaza, navodeći da je nezakonit i da nije vjerovatno da je svjedokinja prije pet mjeseci sve to navela a da se danas ne sjeća mnogih stvari.

Svjedokinja Esma Džanković kazala je da je napustila Điđevo sa suprugom i kćerkom, a da je sin ostao u selu. Ona je navela da je u Goraždu dobila vijest da je Điđevo napadnuto 20. aprila i da joj je sin zarobljen sa drugima.

“Sin je bio u KP Domu do septembra. Gore su ih pobili”, rekla je svjedokinja, dodavši da je čula da su stradali i drugi članovi familije i komšije.

Ona je kazala da poznaje Radovana Veljovića, koji je živio dalje od nje, te da ga je vidjela svega dva puta u životu. Rekla je da nije čula nešto o njemu, nakon čega joj je tužilac Krnjić predočio izjavu iz istrage u kojoj je navela da se pričalo da je silovao žene.

“Pa, dobro, to su žene pričale… Ja nisam bila i ne znam”, kazala je Džanković, imenujući na pitanje Odbrane ženu od koje je to čula.

Suđenje se nastavlja 20. decembra.

 

Marija Taušan