Suđenje

Trišić Milan: Zlostavljanja u školi u Bratuncu

2. Decembra 2021.12:03
Na suđenju za zločine počinjene u Bratuncu, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine govorio je o zlostavljanju zatočenika u školi “Vuk Karadžić” 1992. godine, navodeći da je optuženi Milan Trišić izvodio i udarao ljude.
Milan Trišić. Foto: Sud BiH

Svjedok Meho Avdić ispričao je da je s drugim mještanima 10. maja 1992. godine odveden iz svog sela Krasanpolje i da je zatvoren u školu “Vuk Karadžić”. On je rekao da su ih odveli “arkanovci” i da su oni poslije bili i u školi, kao i lokalni ljudi koje je poznavao.

Avdić je naveo da je u školu jedan dan dolazio Milan Trišić, za kojeg je prvobitno naveo da se zvao Rodoljub Roćko, a poslije se korigovao navodeći da je to bio njegov brat. Kazao je da je obojicu poznavao i da su zajedno radili u firmi “Vihor”.

On je svjedočio o više slučajeva izvođenja, fizičkog zlostavljanja i ubistava, ali je iznosio različite navode o postupcima optuženog. Kazao je da je Trišić došao u salu sa Zekićima i da im je psovao balijsku majku, te da je pitao za Ramu, na šta se javio Ramo Karić Krljo.

“Kaže: ‘Hajde, možeš i ti’… Po glavi ga je udario. On se jadan ovako uhvatio za glavu. Više ga nisam ni vidio”, prisjetio se Avdić.

Tužilac Ahmed Mešić svjedoka je podsjetio da je u istrazi naveo da je Trišić udario Karića još nekoliko puta nakon što je pao, na šta je svjedok kazao da je to tačno.

Avdić je ispričao kako je izvjesni Bane dao Hajrudinu Čomiću da popije pivo i da je udario po flaši dok je pio. Tužilac je pročitao iskaz svjedoka u kojem se navodi da je Trišić udario u flašu zbog čega je Čomić počeo krkljati.

Svjedok je rekao da je to tačno, te da je Bane ubio Čomića prislonivši mu prigušivač na glavu. Nakon više pitanja tužioca, Vijeća i Odbrane, Avdić je kazao da je Bane udario u flašu, ali da to nije puno naštetilo Čomiću, a da se od Trišićevog udarca flaša razbila.

On je posvjedočio da je kada su bili Trišić, Zekići i “arkanovci” izveden Ibrahim Mešić, a da je optuženi udarao po ruci svjedoka S-13. Kazao je i da je odveden i Sakib Mehmedović.

“Izveli ga, da li Bane, da li Sreten. Ne možeš to više, to je bilo prije 30 godina”, rekao je Avdić.

U istrazi je naveo da je Trišić, nakon što je slomio ruku S-13, prozvao Mehmedovića i odveo ga u WC, gdje ga je držalicom udario u glavu, kao i druge dijelove tijela. Dodao je da su stražari iznijeli Mehmedovićevo tijelo. Svjedok je rekao da su tačni ti navodi iz istrage.

Kasnije je na pitanja Odbrane kazao da je Mehmedović ubijen prigušivačem, a kada je tužilac želio da razjasni navode na osnovu iskaza iz istrage, Avdić je kazao:

“Šta da ti kažem, tačno je… Ne mogu da garantujem sto posto. Odveli su ga. Možda sam pogriješio da je ubijen u WC-u.”

Avdić je kazao da je Medo Verlašević izveden i ubijen u sklopu škole. Ispričao je da je, kada su nosili tijelo Čomića, vidio u kanalu za auta Verlaševića i druge muškarce. Prema njegovim riječima, čekali su u redu na ubijanje.

On je rekao da su u petak zatvoreni, a da su u nedjelju odvedeni na razmjenu. Kazao je da je dok su se penjali na kamione ponovo vidio Trišića.

Tužilaštvo je u dokaze uložilo rokovnik u koji je svjedok po odlasku iz Bratunca pisao o “svirepim postupcima srpskih ekstrema”.

Optužnica tereti Trišića po 22 tačke da je 1992. godine, kao pripadnik Teritorijalne odbrane (TO), zajedno s drugim formacijama učestvovao u progonu civila bošnjačke nacionalnosti zatvaranjima, prisilnim nestankom, mučenjem i ubistvima.

Suđenje se nastavlja 14. decembra.

 

Marija Taušan