Suđenje

Milidragović i ostali: Svjedoci, osuđeni za genocid u Srebrenici, nisu imali saznanja o zločinu u Kravici

29. Novembra 2021.15:41
U Sudu Bosne i Hercegovine su putem Međunarodne pravne pomoći saslušani osuđenici za genocid u Srebrenici, Mendeljev Đurić i Petar Mitrović, kao svjedoci Odbrane na suđenju za zločine u selu Kravica koje se vodi pred Višim sudom u Beogradu, negirajući da imaju saznanja o ovom zločinu.

This post is also available in: English

Viši sud u Beogradu. Foto: BIRN BiH

Petar Mitrović, svjedok Odbrane, kazao je da je, po naredbi da obezbijede putnu komunikaciju, dva dana bio sa Drugim odredom Specijalne policije iz Šekovića u blizini hangara u Kravici.

On je rekao da nije bilo ubistava u tom periodu, ali da je nakon jednog incidenta vidio mrtve ljude ispred hangara.

“Bili su životi policajaca ugroženi. Ja nisam vidio incident, čuo sam kasnije da je neko oteo pušku i da je stradalo 15-20 ljudi. Bili su pripadnici 28. bošnjačke divizije, nisu civili”, kazao je Mitrović.

On je rekao kako su nakon incidenta s puškom, 13. jula 1995. godine, on i njegov vod napustili okolinu hangara i otišli u Skelane, te da se više nisu vraćali tu.

“Gospodine, ja vas ne poznam, niti sam vas viđao na tim lokacijama, prvi put vas sada vidim”, kazao je Mitrović na pitanje optuženog Nedeljka Milidragovića da li ga poznaje.

Svjedok je rekao da nije upoznat o ishodima u hangaru, niti da je čuo da su civili stradali.

“To su bili ratni zarobljenici, čim su pripadnici 28. bošnjačke divizije”, dodao je Mitrović.

Mitrović je kazao da je osuđen za genocid u Srebrenici, a da mu se na teret stavljaju ubistva oko hiljadu osoba na tom području.

Optuženi Milidragović tvrdio je da brojke koje se stavljaju na teret za zločine u okolini Srebrenice nisu logične.

“Bošnjačka strana mora dokazati osam hiljada i nešto, kako će to staviti, tako što će mojim momcima i meni staviti hiljadu i 300 osoba, ovima ranije hiljadu i stići taj broj. A to što je za Srebrenicu rečeno je čista laž”, kazao je optuženi Milidragović.

Mitrović, bivši pripadnik Drugog odreda Specijalne policije iz Šekovića, 2009. je osuđen za učešće u strijeljanju oko 1.000 Bošnjaka u Zemljoradničkoj zadruzi u Kravici (općina Bratunac) na 20 godina zatvora.

Nedeljko Milidragović, Aleksa Golijanin, Milivoje Batinica, Aleksandar Dačević, Bora Miletić, Jovan Petrović i Vidosav Vasić optuženi su pred Višim sudom u Beogradu da su organizovali i učestvovali u strijeljanju više od 1.300 bošnjačkih civila u poljoprivrednom skladištu u selu Kravica blizu Srebrenice u julu 1995. godine.

Ubistva u skladištu u Kravici su jedan od masakara koje su počinile srpske snage nakon pada Srebrenice u julu 1995. godine, a koji su rezultirali smrću oko 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka. Do sada je identifikovano više od 1.300 civila koji su masakrirani u Kravici.

Prethodno je Tužilaštvo BiH podiglo optužnice protiv Milidragovića i Golijanina za genocid, ali ih nije moglo uhapsiti jer su živjeli u Srbiji. Nakon što su 2013. godine Srbija i BiH potpisale protokol o saradnji u procesuiranju ratnih zločina, Tužilaštvo BiH je proslijedilo dokaze u Beograd, gdje su umjesto za genocid optuženi za ratne zločine.

Drugi svjedok Odbrane, Mendeljev Đurić kazao je da u Kravici nikada nije bio i da je prva saznanja o počinjenom zločinu dobio tokom sudskog procesa u kojem je i sam osuđen. Dodao je da neke optužene poznaje od ranije.

“Poznajem Nedeljka Milidragovića, njega ono baš poznajem, a Golijanina znam da sam upoznao u centru za obuku, ali ništa o tom čovjeku ne znam”, kazao je Đurić, objasnivši da je sa Milidragovićem radio u centru za obuku i da su obojica bili poslani u Potočare u julu 1995. godine.

On je rekao da je u Potočare došao 12. jula i da je imao zadatak da zajedno sa holandskim vojnicima osigura transport civila iz Potočara. Tokom transporta civila, kako je kazao, nije vidio odvajanja ljudi, niti ubistva.

Nakon što su tokom dva dana sve civile autobusima i kamionima izveli iz Potočara, svjedok je naveo da je na jedan dan otišao u Bijeljinu, a da u Kravicu nije svraćao.

Đurić i Duško Jević osuđeni su za učešće u ubistvima zarobljenih muškaraca bošnjačke nacionalnosti u Kravici i prisilnom premještanju civilnog stanovništva s područja Srebrenice na 20 godina zatvora.

Jević je proglašen krivim kao nekadašnji komandant Centra za obuku na Jahorini Specijalne brigade policije Republike Srpske, a Đurić kao komandir čete u ovom centru.

Obojica svjedoka su na izdržavanju zatvorske kazne u kazneno-popravnom zavodu u Vojkovićima.

 

 

Azra Husarić Omerović


This post is also available in: English