Suđenje

Kosorić i ostali: Svjedok pričao o sastancima s oficirima

29. Novembra 2021.16:07
U nastavku suđenja za genocid u Srebrenici, Obrana je unakrsno ispitala nekadašnjeg pripadnika Ujedinjenih nacija (UN) Alberta Ravea, koji je govorio o upoznavanju s oficirima Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS) i njihovim sastancima.
Kosorić i Tešić. Foto: BIRN BiH

Tužiteljstvo BiH je ranije uložilo iskaze Ravea date u Haškom tribunalu, a na današnjem ročištu Obrani je omogućeno da posredstvom video-linka ispita svjedoka.

Na pitanje Dragana Gotovca, koji brani prvooptuženog Mileta Kosorića, da li je svjedok u siječnju 1995. godine na prijemu koji je organizirala Vojska Republike Srpske (VRS) upoznao Nikolića i Šarkića, svjedok je rekao da jeste te da je to bio njihov jedini susret.

Na upit Gotovca da li je razgovarao s obojicom, svjedok je kazao da se sjeća samo razgovora sa Šarkićem.

Gotovac je podsjetio svjedoka na njegov prvi susret s Ratkom Mladićem u Bratuncu, te ga upitao da li su mu tada predstavljeni “poručnik Kosorić i pukovnik Janković”, što je svjedok potvrdio te dodao da je istu večer na drugom sastanku vidio Kosorića, ali se Jankovića ne može sjetiti.

Mladić je u Haškom tribunalu osuđen na doživotnu kaznu zatvora za zločine u BiH i genocid u Srebrenici.

Obrana je navela da je u iskazu svjedok rekao da je 12. srpnja 1995. godine na punktu “Jovo” on zatekao vojnika bošnjačke nacionalnosti koji je umro, pitajući Ravea da li je bilo sličnih slučajeva u tim danima. Rave je odgovorio da je sigurno bilo ljudi koji su dolazili ranjeni.

Na pitanje Obrane da li je određena količina nafte na zahtjev iz Srbije ustupljena za transport osoba iz Srebrenice, svjedok je rekao da se to dogodilo kada su kamioni i autobusi prevozili prve ljude, ali da nikada nije bilo zvaničnog dogovora.

Član Sudskog vijeća Zoran Božić upitao je svjedoka koji je čin imao Kosorić spomenut u njegovom iskazu, na što je on odgovorio da se radilo o poručniku ili podporučniku.

Miletu Kosoriću, nekadašnjem komandantu Vlaseničke brigade, i Momčilu Tešiću, bivšem pripadniku Vojne policije ove brigade, na teret je stavljeno da su s pripadnicima ove jedinice zaustavljali vozila u mjestu Luke (općina Vlasenica) i od civila oduzimali novac i zlato, a potom ih upućivali prema Kladnju.

Pripadnici Vlaseničke brigade su, kako se navodi u optužnici, odvajali žene i silovali ih, a u noći sa 13. na 14. srpnja 1995. godine u Mršićima je strijeljan 21 zarobljeni muškarac.

Nastavak suđenja je 6. prosinca.

 

Teo Zorić