Suđenje

Ramić i ostali: Nakon devet mjeseci nastavlja se suđenje za zločine u Rogatici, Višegradu i Goraždu

3. Novembra 2021.10:43
Na statusnoj konferenciji u predmetu protiv optuženih Ćamila Ramića, Mehmedalije Topalovića, Himze Selimovića, Ramiza Mićivode i Mehmeda Dobrače, dogovoren je nastavak suđenja nakon pauze od devet mjeseci, do koje je došlo usljed izmjene u sastavu Sudskog vijeća.

Ćamil Ramić i ostali. Foto: Sud BiH

Sutkinja Državnog suda Minka Kreho je kazala da će sastav Sudskog vijeća biti izmijenjen jer Halil Lagumdžija više nije u mogućnosti učestvovati u suđenju zbog imenovanja na čelo Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV).

Nova članica ovog vijeća je sutkinja Enida Hadžiomerović, koja je već upoznata sa do sada izvedenim dokazima, koji se, uz saglasnost Tužilaštva BiH i Odbrana, neće ponovo izvoditi.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine i Odbrane petorice optuženih nisu imali primjedbe na novi sastav Sudskog vijeća.

Posljednje suđenje u ovom predmetu održano je 4. februara ove godine.

Tužilaštvo BiH tereti Ramića, Topalovića, Selimovića i Mićivodu za zločine nad ratnim zarobljenicima – pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS) – počinjene na području Goražda i Višegrada u periodu od 1992. do 1994. godine. U ovom predmetu se sudi i Mehmedu Dobrači, koji je optužen za zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima počinjene u periodu između februara i oktobra 1995. na području Rogatice i Goražda.

Prema optužnici, oni su bili pripadnici Armije Bosne i Hercegovine (ABiH).

Suđenje će se nastaviti 22. novembra, kada je planirano saslušanje dva svjedoka.

 

Azra Husarić Omerović