Suđenje

Trišić: Nakon osam mjeseci nastavlja se suđenje za zločine u Bratuncu

13. Oktobra 2021.11:58
Na statusnoj konferenciji u predmetu protiv optuženog Milana Trišića, koji se tereti za zločine protiv čovječnosti počinjene na području Bratunca, sutkinja Državnog suda Željka Marenić je kazala da će sastav Sudskog vijeća biti izmijenjen, na što Tužilaštvo Bosne i Hercegovine i Obrana nisu imali primjedbe.


Milan Trišić. Foto: BIRN BiH

Sutkinja Marenić je rekla da je došlo do izmjene Sudskog vijeća u predmetu protiv optuženog Milana Trišića, jer Halil Lagumdžija više nije u mogućnosti obnašati dužnost u ovom vijeću. Lagumdžija je 10. veljače imenovan na čelo Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV).

Marenić je preuzela funkciju predsjedavajuće Vijeća, a uz Minku Kreho, nova članica je sutkinja Enida Hadžiomerović, koja je već upoznata s do sada provedenim dokazima.

Tužiteljstvo BiH te Obrana nisu imali primjedbe na izmijenjeni sastav Vijeća ni na nadležnost Suda u ovom predmetu.

Optužnica tereti Trišića po 22 točke da je 1992. godine, kao pripadnik Teritorijalne obrane (TO), zajedno s drugim formacijama učestvovao u progonu civila bošnjačke nacionalnosti zatvaranjima, prisilnim nestankom, mučenjem i ubojstvima.

Branilac Miodrag Stojanović je zatražio da se zbog izmjene sastava Vijeća ponovno saslušaju svjedoci koji su ranije svjedočili. Marenić je rekla da je Hadžiomerović već upoznata s iskazima svjedoka te da će ih ponovno preslušati i da će se svjedoci pozvati na Sud ukoliko nova članica bude imala pitanja.

Stojanović je kazao da postoji mogućnost “procesne situacije” jer ima saznanja da je jedan od saslušanih svjedoka preminuo, ali da nije siguran, na što je Vijeće reklo da će provjeriti tu tvrdnju.

Tužitelj Ahmed Mešić je kazao da će tijekom suđenja reducirati broj svjedoka, nakon što je Vijeće konstatiralo da ih je predloženo više od 120, od kojih je veliki broj zaštićen.

Kako je rečeno, Tužiteljstvo će uložiti više od 1.050 materijalnih dokaza.

Posljednji put suđenje je u ovom predmetu održano u veljači ove godine.

Nastavak suđenja zakazan je za 2. studeni.

 

Teo Zorić