Suđenje

Ristanić: Svjedok Tužilaštva se nije pojavo na saslušanju videolinkom

28. Septembra 2021.12:37
Suđenje Đorđu Ristaniću, optuženom pred Sudom Bosne i Hercegovine za zločine počinjene u Brčkom, odgođeno je jer se svjedok Simeun Čuturić nije pojavio na Višem sudu u Beogradu, gdje je dogovoren videolink za svjedočenje.

Đorđe Ristanić Foto: BIRN BiH

Sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu Vladimir Duruz je saopćio da je svjedok uredno primio poziv za ročište, ali da se nije odazvao.

“On se nije javio nikome, niti najavio da će kasniti”, naveo je sudija Duruz, dodajući da Služba za pomoć i podršku Višeg suda u Beogradu nije ostvarila kontakt sa svjedokom.

Nakon kraće pauze, predsjedavajući Sudskog vijeća, Šaban Maksumić, obrazložio je da je Služba za pomoć i podršku Suda Bosne i Hercegovine kontaktirala svjedoka, koji se javio i opravdao izostanak na način da je previdio datum ročišta i da zbog drugih obaveza trenutno ne može pristupiti Sudu u Beogradu.

Tužitelj Seid Marušić je kazao da ostaje kod prijedloga za saslušanje ovog svejdoka i dodao da će Tužiteljstvo BiH već danas stupiti u kontakt s Višim sudom u Beogradu kako bi mogli dogovoriti novi termin za saslušanje videolinkom.

Đorđe Ristanić je, kao nekadašnji predsjednik Ratnog predsjedništva u Brčkom, optužen da je u periodu od aprila do decembra 1992. godine učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je za cilj imao progon Bošnjaka i Hrvata – ubistvima, zatvaranjem, mučenjima i drugim djelima.

Nastavak suđenja će biti određen naknadno.

Teo Zorić