Suđenje

Radulović se izjasnio da nije kriv za zločine počinjene na području Foče

17. Septembra 2021.14:47
Nekadašnji pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS) Ranko Radulović je pred Sudom Bosne i Hercegovine negirao krivicu za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Foče tokom 1992. godine.

This post is also available in: English


Foča. Foto:BIRN BiH

Radulović se o krivici izjasnio putem videolinka iz Višeg suda u Podgorici.

Prema optužnici potvrđenoj u martu, Radulović se tereti da je u periodu od 27. jula do 31. augusta 1992. godine, kao pripadnik VRS-a, učestvovao u napadu na civilno stanovništvo na području Foče “koji je za posljedicu imao smrt”. Kako se navodi, napad su izvršile vojne, paravojne i policijske snage takozvane Srpske Republike BiH, a potom Republike Srpske, a on je znao da njegove radnje čine dio tog napada.

“Radulović je učestvovao u uzimanju talaca bošnjačke nacionalnosti, protupravnom, samovoljnom i vojnim potrebama neopravdanom uništavanju imovine u velikim razmjerama i protuzakonitom zatvaranju civila bošnjačke nacionalnosti”, stoji u ranijem saopćenju Suda.

Radulović je optužen i da je pomagao u prisiljavanju djevojaka bošnjačke nacionalnosti na seksualni odnos ili s njim izjednačene seksualne radnje – silovanje, te prisilio više djevojaka bošnjačke nacionalnosti na seksualni odnos.

Iz Tužilaštva, koje je ovu optužnicu podiglo u septembru prošle godine, ranije je saopćeno da je Radulović državljanin Crne Gore i da je ranije višestruko osuđivan.

 

 

This post is also available in: English