Suđenje

Rade Macura: U oktobru početak suđenja za zločine kod Gradiške

2. Septembra 2021.13:14
Suđenje Radetu Macuri, optuženom za zločin protiv civilnog stanovništva u mjestu Turjak kod Gradiške, počet će 1. oktobra pred Sudom Bosne i Hercegovine, dogovoreno je na statusnoj konferenciji.


Sudnica Suda Bosne i Hercegovine. Foto: BIRN BiH

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Željka Marenić je kazala da će suđenje početi 1. oktobra čitanjem optužnice i uvodnom riječju Tužilaštva BiH.

Tužiteljica Olivera Đurić je rekla kako su svi svjedoci i optuženi nastanjeni u Gradišci i da će jutarnji termini biti problematični za efikasnost suđenja, dok je Marenić kazala da će se naknadno donijeti odluka o terminima ročišta.

“To jeste problem, imamo problem s terminima, ali sada smo zakazali u deset sati, kasnije ćemo vidjeti”, rekla je sutkinja Marenić.

Đurić je navela da je Tužilaštvo BiH planiralo tokom suđenja saslušati 41 svjedoka, te jednog vještaka, kao i da će uložiti oko 125 materijalnih dokaza.

Odbrana će uvodnu riječ i prijedlog dokaza iznijeti nakon što Tužilaštvo završi sa izvođenjem dokaza.

Iz Tužilaštva BiH ranije je saopćeno da je Macura, kao komandir Prve čete Drugog bataljona Prve gradiške brigade Vojske Republike Srpske (VRS), 23. juna 1992. godine s podređenim vojnicima vršio akciju pretresa terena u mjestu Turjak kod Gradiške, gdje se nalazila grupa civila bošnjačke nacionalnosti iz Kozarca kod Prijedora.

U optužnici se navodi da su se civili, koji su se pokušali prebaciti do granice s Hrvatskom, predali, a da su vojnici, kojima je komandovao optuženi, prema njima nečovječno postupali i zlostavljali ih, a potom ubili iz vatrenog oružja.

Njihova tijela su ekshumirana 2003. godine.

Navedeno je da je Macura neposredno komandovao ovom akcijom i bio prisutan na mjestu događaja, te da je propustio preduzeti mjere da počinioci zločina budu procesuirani i kažnjeni.

Azra Husarić Omerović