Suđenje

Suvara: Svjedok tvrdi da mu je optuženi silovao suprugu

9. Jula 2021.12:21
Zaštićeni svjedok Državnog tužilaštva je ispričao kako je Duško Suvara, kojem se sudi za silovanje žena bošnjačke nacionalnosti na području Glamoča, u ljeto 1992. godine odveo njegovu suprugu i silovao je.

Sud i Tužilaštvo BiH. Foto: BIRN BiH

Svjedočeći iz druge prostorije uz distorziju lika i glasa, svjedok S-3 je kazao kako misli da je bio 30. juni 1992. godine kada je pred noć pucano na vrata kuće u kojoj je boravio sa suprugom, nakon čega je sa uperenom puškom ušao optuženi Duško Suvara zvani Hans, kojeg je poznavao još iz perioda prije rata.

“Prislonio nam je glavu uz glavu, a meni pištolj na čelo”, rekao je S-3, pojasnivši da su supruga i on morali sjediti na kauču prislonjeni glavom uz glavu, te da im je tražio novac, nakon čega je supruga dala prsten optuženom.

Poslije toga, prema riječima svjedoka, Suvara je naredio njegovoj supruzi da krene s njim iako ga je molila da to ne čini, a njemu da ne izlazi. Tokom boravka u kući, kako je dodao, optuženi je i psovao.

S-3 se prisjetio da je nakon izvjesnog vremena ipak izašao iz kuće, prebacio se do komšija Srba, odakle je nazvao policiju, te mu je uz podsmijeh rečeno da se ne brine i da će se supruga vratiti.

Naredno jutro, kako je kazao S-3, odveden je do kuće poznanika, gdje je zatekao suprugu u lošem stanju, a došla je i milicija radi uzimanja izjave.

“Plakala je, vrištala, bila je u rastrojenom stanju, imala je neke udarce po leđima”, rekao je S-3.

Na upit Tužilaštva šte se dogodilo njegovoj supruzi, svjedok je odgovorio da je “pretučena i silovana od Duška Suvare”.

Ovaj čin, prema kazivanju svjedoka, ostavio je suprugu u lošem psihičkom stanju, u smislu da je u nekoliko navrata pokušala izvršiti samoubistvo, da je izgubila na tjelesnoj težini, nije mogla spavati, ali je, kako je dodao, potražila stručnu pomoć nakon što su napustili Glamoč.

Odbrana je prigovorila na iskaz ovog svjedoka, kazavši kako smatraju da je došlo do povrede prava na odbranu, budući da ne znaju ko je ovaj svjedok.

Tužilaštvo BiH tereti Duška Suvaru zvanog Hans da je 1992., kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), dolazio u mjesta na području Glamoča nastanjena civilnim stanovništvom bošnjačke nacionalnosti, te prijetnjama po život oštećenih i članova njihovih porodica, prisilno odvodio ženske osobe iz njihovih kuća, te ih silovao i seksualno zlostavljao, nanoseći im teške duševne i tjelesne povrede.

Optužen je za silovanje svjedokinja S-1 i S-2. Prema optužnici, on je svjedokinju S-2 zatekao u kući sa suprugom, gdje ih je zlostavljao, a potom nju odveo na livadu, gdje ju je udarao, porezao nožem i silovao.

Na ovom ročištu, vještak neuropsihijatar Omer Ćemalović je iznio nalaze i mišljenja za svjedokinje S-1 i S-2, te govorio, između ostalog, o intenzitetima pretrpljenog fizičkog i duševnog bola, kao i straha ovih svjedokinja.

Za S-1 je naveo, između ostalog, da joj je umanjena životna sposobnost od 40 posto, a S-2 45 posto. Također je dodao da S-1 može svjedočiti, preporučivši maksimalne mjere zaštite, u smislu nesuočavanja s optuženim, te uz psihološku pripremu i podršku. O procjeni sposobnosti S-2 da svjedoči, vještak nije mogao govoriti, naglasivši da nju, za razliku od S-1, nije imao priliku pregledati.

Suđenje Suvari će se nastaviti 10. septembra, nakon sezone godišnjih odmora, kako je rečeno.

 

Lamija Grebo