Suđenje

Suvara Duško: Policija prijavila optuženog 1992. zbog silovanja

25. Juna 2021.11:06
Na suđenju za zločine počinjene u Glamoču, Tužilaštvo je pročitalo iskaz nekadašnjeg šefa kriminalističke policije, koji je izjavio da je 1992. podnio prijavu protiv optuženog Duška Suvare zbog silovanja.


Sud BiH. Foto: BIRN BiH

Tužilaštvo je pročitalo iskaz preminulog svjedoka Stojana Čegara, koji je tokom rata radio u Stanici javne bezbjednosti u Glamoču. Čegar je u istrazi ispričao da mu je u ljeto 1992. došao kolega i prijatelj Goran Čimić i rekao da je silovana zaštićena svjedokinja S-2.

Čegar je kazao da je Čimić bio bošnjačke nacionalnosti i da su se dogovorili da on ispita oštećenu. Svjedok je naveo da je on saslušao njenog supruga, svjedoka S-3, koji mu je takođe bio prijatelj. Nakon toga, kako je rekao, podnio je prijavu protiv Suvare tužilaštvu u Mrkonjić Gradu.

Branilac Slobodan Perić prokomentarisao je da se na osnovu iskaza može zaključiti da je službeno lice obavilo određene radnje i da to nema veze sa ratom.

Duško Suvara zvani Hans je optužen da je u maju i junu 1992. na području Glamoča dolazio, u uniformi i naoružan, u mjesta naseljena bošnjačkim stanovništvom i odvodio žene iz kuća, te ih silovao i seksualno zlostavljao. Na teret su mu stavljena silovanja S-1 i S-2.

Tužilac Senad Osmić pročitao je iskaz Semira Smajića, koji je takođe preminuo, a koji je govorio o dešavanjima u Glamoču. On je naveo da su Srbi još 1991. išli na ratišta u Hrvatskoj i da su se vraćali sa oružjem.

Smajić je kazao da je u jednom kafiću ubijen doktor Alojzije Kelava, a da je počinilac Pero Vrakela uhapšen i poslat u Knin. Prema riječima Smajića, Vrakela se kasnije vraća i predstavlja se kao vojvoda, te osniva grupu, kojoj se pridružuju problematični momci, uključujući Duška Suvaru i njegovog brata Gorana.

Svjedok je govorio o upadima u kuće i stanove i ubistvima, kao i o njegovom privođenju u policiju. On je ispričao kako ga je jednom na ulici zaustavio Suvara, koji je smrdio na alkohol i bio naoružan, te mu rekao da ide s njim. Smajić je naveo da se pojavio jedan izbjeglica iz Livna, koji se počeo raspravljati sa Suvarom. Svjedok je kazao da je vidio da će ga Suvara ubiti i da je počeo bježati.

Smajić je rekao kako je jednom bio u prilici da čuje kako neko lupa na vrata svjedokinje S-1 i kako je prepoznao glas Suvare. Prisjetio se kako je S-1 kazala: “Nemoj, bolan, Duško, mogu ti majka biti”, a kako je Suvara rekao: “Skidaj se!”

On je kazao da je čuo da je Suvara silovao i S-2.

Svjedok je rekao da je s porodicom napustio Glamoč i da su morali predati stan srpskim vlastima.

Branilac Perić je ocijenio da je ova izjava skoro nebitna za predmet, a da će se u završnoj riječi osvrnuti na dio koji je vezan za slučaj.

Nastavak suđenja je 9. jula.

Marija Taušan