Suđenje

Dreković Ramiz: Artiljerija Prvog korpusa dejstvovala u pravcu Kalinovika

7. Juna 2021.11:57
Prvi svjedok Odbrane Ramiza Drekovića izjavio je da je artiljerija Prvog korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) dejstvovala u pravcu Kalinovika u proljeće i ljeto 1995. godine.


Ramiz Dreković s braniocem. Foto: BIRN BiH

Damir Husković je kazao da je bio izviđač u Mješovitom artiljerijskom divizionu Prvog korpusa i da je 1995. godine osmatrao položaje i kretanje snaga Vojske Republike Srpske (VRS) u širem rejonu Kalinovika i Trnova.

On je rekao da je artiljerija Prvog korpusa uključivala haubice 122 i 155 milimetara, top 100 milimetara, VBR, ZIS i drugo. Kazao je da su početkom 1995. napredovali i da su položaji artiljerije bili na lokalitetu Bijela lijeska.

Prema riječima svjedoka, osim jedinica Prvog korpusa, na tom području su bile i jedinice iz Travnika, Fojnice i Živinica, koje su takođe imale artiljeriju.

Husković je rekao da su imali informacije da su oko Kalinovika bili Prva gardijska brigada, “Vukovi” i ostale brigade, te da je njihova brojnost bila oko 1.500 pripadnika. Kazao je da je Prvi korpus dejstvovao u pravcu Kalinovika, jer je imao ratne ciljeve.

On je svjedočio na suđenju Ramizu Drekoviću, nekadašnjem komandantu Četvrtog korpusa ABiH, koji je optužen da je u periodu od 21. maja do 7. juna 1995. godine naredio artiljerijskim jedinicama u mjestu Bjelimići (opština Konjic) neselektivne napade na srpske civile u Kalinoviku, u kojima je jedna 15-godišnjakinja poginula, a nekoliko civila ranjeno.

Na pitanja tužioca Milanka Kajganića da li zna da je grad Kalinovik bio u zoni odgovornosti Četvrtog korpusa, svjedok Husković je rekao da mu ti detalji nisu poznati.

Prema njegovoj procjeni, Bijela lijeska je udaljena 18 do 19 kilometara od Kalinovika.

Na pitanje da li je Prvi korpus dejstvovao po gradu Kalinoviku, svjedok je rekao: “Po civilima nismo. Kalinovik kao Kalinovik nismo gađali.”

On je kazao da misli da su imali artiljerijsko oružje u čijem dometu je bio Kalinovik, na šta mu je tužilac predočio izjavu iz istrage u kojoj je naveo suprotno. Husković je potom rekao da nije siguran, a na kraju je kazao da jesu imali takvo oružje 1995. godine.

Precizirao je da je haubica koja je pomjerena sa Umoljana na lokalitet Bijele lijeske odnosno Hojte, na području između Trnova i Bjelašnice, imala domet do Kalinovika.

Branilac Mirsad Crnovršanin pitao je svjedoka da li su gađali vojne ciljeve u Kalinoviku, na šta je Husković rekao da jesu oko Kalinovika.

Nastavak suđenja je 5. jula.

 

Marija Taušan