Suđenje

Garić: Završne riječi na suđenju za zločine u Srebrenici i Vlasenici 20. maja

Na suđenju Radetu Gariću, optuženom za zločine protiv čovječnosti počinjene u Vlasenici i Srebrenici, Odbrana i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine su izveli nekoliko materijalnih dokaza, čime je završen dokazni postupak.


Garić Rade. Foto: Sud BiH.

Garićeva Odbrana je u sudski spis uvela tri materijalna dokaza, koji se odnose na ranjavanje i liječenje osobe pod imenom Spomenko Garić.

Kako je rekao advokat Petko Pavlović, prvi dokaz je rješenje Opštinske uprave Opština Vlasenica u kojem je navedeno da je Spomenko Garić ratni vojni invalid, zbog čega nije mogao biti u mjestu Luke 1995. godine.

Pavlović je pojasnio da se u otpusnim listama dvije zdravstvene ustanove iz Srbije navodi da je Garić teško ranjen 19. septembra 1994. i 24. jula 1995. godine.

“Što sve dokazuje da on nije mogao učestvovati u zlostavljanju civila u mjestu Luke 1995. godine”, pojasnio je Pavlović.

Tužilac Predrag Tomić je na ove dokaze dao prigovor relevantnosti, kazavši da Tužilaštvo BiH nije dokazivalo da je Garić zlostavljao civile, već da je bio prisutan u mjestu Luke. Kako je rekao, Garić nije ni svjedočio u ovom predmetu.

“Svjedoci su ga prepoznali po specifičnom glasu. Iako je bio na bolovanju, mogao je biti tu”, naveo je tužilac Tomić.

Druga dva dokaza koje je Odbrana uložila jesu prvostepena i drugostepena presuda za sina optuženog Radeta Garića, na koje je tužilac također prigovorio da nisu relevantni za ovaj predmet.

Državno tužilaštvo tereti Garića za zločin protiv čovječnosti. On je optužen za progon bošnjačkog stanovništva iz Vlasenice 1992. i Srebrenice 1995. godine – ubistvima, zatvaranjima, mučenjima, silovanjima, prisilnim nestancima i drugim djelima.

Tužilac Tomić je kao dodatne dokaze uložio dva dokumenta – spisak zarobljenih žena Komisije za razmjenu ratnih zarobljenika iz mjesta Pelemiš iz 1992. godine, koje su spominjane tokom sudskog postupka, i depešu iz Milića koja govori o zarobljavanju civila.

Odbrana je na ove dokaze kazala da su nerelevantni jer mjesto Pelemiši i Milići nemaju vezu sa optužnicom.

Završna riječ Tužilaštva BiH zakazana je za 20. maj.

 

Emina Dizdarević Tahmiščija