Suđenje

Dreković: Odbrana tvrdi da je svjedok “fingirao dokazima”

10. Maja 2021.11:58
Odbrana Ramiza Drekovića, optuženog za zločin počinjen na području Kalinovika, nastavila je unakrsno ispitivanje svjedoka koji je bio na uviđaju kada je 1995. nastradala 15-godišnja djevojčica Stanislava.


Ramiz Dreković. Foto: BIRN BiH

Rajko Višnjevac, penzionisani policajac, pred Sudom BiH je na ročištu održanom 15. oktobra 2019. godine ispričao kako je 1995., “za vrijeme bombardovanja Kalinovika”, izlazio na lice mjesta i vršio uviđaj kada je poginula djevojčica Stanislava. 

Svjedok Rajko Višnjevac je ponovo saslušan na današnjem ročištu. Na pitanje branitelja Kadrije Kolića odgovorio je da je, kada je nastradala Stanislava, bio na uviđaju zajedno s drugim kolegom.

“Oni su radili kako su htjeli i na način na koji su htjeli. (…) Ne zna se više šta sam radio u ta doba”, kazao je svjedok objašnjavajući da su uviđaj radile kolege i da se on ne sjeća detalja.

Kolić je tokom ispitivanja prikazao knjigu uviđaja u kojoj je potpisan i svjedok, a koja se odnosi na događaj 15. na 16. maj 1995. godine kada je bačena eksplozivna naprava u blizini kioska. Kolić je konstatovao da je svjedok “fingirao dokazima”, te dokaze iz događaja eksplozije prepisao za događaj u kojem je stradala djevojčica.

“Fingirao nisam”, rekao je svjedok, dodavši da se događaja ne sjeća i da rukopis u knjizi izvještaja nije njegov.

Sudija Siniša Gluhajić je opomenuo svjedoka na pouke koje su mu date, a koje se odnose na davanje lažnog iskaza, govoreći da je to krivično djelo. On je Višnjevca pitao da li se može sjetiti koliko je u Kalinoviku bilo kioska 1995. godine.

“Bila su dva u užem dijelu Kalinovika, koliko se ja sjećam”, kazao je Višnjevac.

Tvrdeći da je bio jedan kiosk u Kalinoviku, Kolić je pitao svjedoka šta bi odgovorio ako bi on rekao “da izmišlja tu priču”.

“Možda izmišljam, eto”, kazao je svjedok.

Nakon opomene sudije Gluhajića da bude precizniji u svojim odgovorima, svjedok je rekao da se ne sjeća.

Ramiz Dreković je optužen da je, kao komandant Četvrtog korpusa Armije BiH, u periodu od 21. maja do 7. juna 1995. godine naredio artiljerijskim jedinicama u mjestu Bjelimići (općina Konjic) neselektivne napade na srpske civile u Kalinoviku, u kojima je jedna 15-godišnjakinja poginula, a nekoliko civila ranjeno.

Suđenje će se nastaviti 25. maja, kada je planirano da Odbrana krene sa izvođenjem svojih svjedoka.

 

Azra Husarić Omerović