Vijest

Evropski sud: Hrvatska prekršila prava Srbina koji je izbjegao u ratu

18. Marta 2021.15:46
Evropski sud za ljudska prava presudio je da je Hrvatska prekršila prava Srbina čija je imovina oduzeta i oštećena nakon što je zbog rata od 1991. do 1995. godine pobegao iz ove zemlje.

This post is also available in: English


Evropski sud za ljudska prava u Strazburu. Foto: EPA-EFE/PATRICK SEEGER

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu doneo je danas odluku da je Hrvatska prekršila prava Srbina koji je tokom rata pobegao iz ove zemlje, a čija je imovina bila oduzeta i oštećena od strane druge porodice, naloživši ovoj državi da mu isplati odštetu.

„Sud je utvrdio da odgovornost za gubitak, koji je posledica oštećenja i pljačke kuće podnosioca žalbe, snosi ne samo neposredni počinilac već i država“, kaže se u presudi Evropskog suda.

Prema odluci, Hrvatska je prekršila član 1. Protokola broj 1. uz Konvenciju o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, koji se tiče prava na neometano uživanje poseda.

Sud je naložio Hrvatskoj da tužiocu Nikoli Dabiću isplati 3.200 evra odštete i dodatnih 833 evra za sudske troškove.

Dabić je pobegao iz Hrvatske u avgustu 1995. tokom vojne operacije hrvatske vojske „Oluja“.

Godinu dana kasnije, hrvatske vlasti dopustile su čoveku i njegovoj porodici, koji su izbegli iz Bosne i Hercegovine, da privremeno koriste njegovu kuću u selu Sunja u centralnoj Hrvatskoj.

Ovakve odluke su se donosile na osnovu zakona koji je stupio na snagu u septembru 1995. godine, a kojim je omogućeno da imovina ljudi koji su napustili Hrvatsku nakon oktobra 1990. godine bude oduzeta i preuzeta od države. Zakon je takođe lokalnim vlastima dao ovlašćenje da mogu privremeno da smeste druge ljude u tuđu napuštenu imovinu.

Dabić je 2000. godine podneo zahtev za povrat kuće i on je prihvaćen, ali je nakon povratka primetio da je sva imovina u kući, kao i neka vozila i stoka, ukradena i da su delovi kuće teško oštećeni.

On je 2003. pokrenuo građansku parnicu protiv države, opštine i čoveka koji je živeo u njegovoj kući pred Opštinskim sudom u Sisku, tražeći naknadu štete za ukradenu i uništenu imovinu.

Hrvatski sudovi odbacili su Dabićevu tužbu sa obrazloženjem da ne postoji pravni osnov da se u takvim okolnostima država smatra odgovornom.

Tokom „Oluje“, hrvatske snage su vratile kontrolu nad 18 posto hrvatske teritorije koju su od 1991. godine držali pobunjeni Srbi, čime se praktično završio rat u zemlji.

Tokom i nakon operacije ubijeno je oko 600, uglavnom starijih srpskih civila, dok je oko 200.000 Srba napustilo Hrvatsku.

Nakon operacije „Oluja“, Hrvatska je Srbima koji su živeli u toj zemlji dala rok od 90 dana da podnesu zahtev za povrat imovine, ali je istovremeno uvela vizne poteškoće kako bi se osiguralo da oni ne mogu da se vrate i polagažu pravo na ono što je njihovo.

Anja Vladisavljević


This post is also available in: English