Vijest

Inzko dao tri mjeseca Narodnoj skupštini RS da povuče priznanja ratnim zločincima

3. Februara 2021.18:14
Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko je vlastima Republike Srpske dao rok od tri mjeseca da ponište priznanja koja su dali Radovanu Karadžiću i ostalim osobama osuđenim za ratne zločine.

This post is also available in: English


Valentin Inzko u Srebrenici. Izvor: N1

Inzko je zatražio od Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) da poništi sva priznanja dodijeljena prošlog oktobra osobama osuđenim za ratne zločine i dao „rok od tri mjeseca, do kraja aprila 2021. godine“ da se to uradi.

„Među nagrađenima su bili i svi bivši predsjednici Narodne skupštine i članovi prvog Predsjedništva RS-a, uključujući Radovana Karadžića, Momčila Krajišnika i Biljane Plavšić, čiji su postupci tokom oružanog sukoba šokirali svijet i uzrokovali nezamislive ljudske patnje“, kaže se u Inzkovom pismu upućenog predsjedniku NSRS Nedeljku Ćubriloviću.

„Kao što vam je poznato, Karadžić, Krajišnik i Plavšić su osuđeni za ratne zločine od strane Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju”, dodaje se u pismu, u koje je BIRN imao uvid.

Visoki predstavnik u BiH dodaje da „veličanje ratnih zločinaca… direktno povređuje i provocira one koji su pretrpjeli posljedice rata te šteti sjećanju na žrtve”.

On je naveo da je tabla na studentskom domu na Palama sa imenom Radovana Karadžića, čije je postavljanje izazvalo političku buru, uklonjena u decembru, nakon što je njegova ćerka Sonja Karadžić-Jovičević uputila poziv da se ona ukloni.

„Time se stvara izvanredna prilika da Narodna Skupština RS sa vama na čelu nastavi tim putem kako bi pokazala političku zrelost, moralnu odgovornost i umjerenost prema budućnosti, time što ćete oduzeti povelje s odlikovanjima dodijeljene osuđenim ratnim zločincima Karadžiću, Krajišniku i Plavšić, čime biste se vi lično i institucija koja se nalazi pod Vašim vođstvom stavili na pravu stranu istorije. Vama i NSRS dajem rok od tri mjeseca, do kraja aprila 2021. godine”, naveo je Inzko u pismu Čubriloviću.

U pismu se ne kaže koje bi akcije Inzko mogao da preduzme ako političari iz RS-a ne ispoštuju rok koji im je on dao.

Stigle su i prve reakcije političara iz RS-a u kojima se ukazuje da oni neće udovoljiti Inzkovom zahtjevu.

„NSRS naravno to neće prihvatiti. Neko će tome aplaudirati, neko neće. Ali kada dođete u RS, jasno vam je kakav je tamo stav o tome”, kazao je predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović.

Karadžić, ratni presednik RS-a, je u martu 2019. godine osuđen na kaznu doživotnog zatvora zbog genocida u Srebrenici, progona Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva i uzimanja pripadnika mirovnih snaga UN-a kao taoce.

Biljana Plavšić, takođe bivša predsednica RS-a, nagodila se sa Haškim tribunalom 2003. godine, nakon čega je osuđena na 11 godina zatvora za ratne zločine. U oktobru 2009. je puštena nakon što je odslužila dvije trećine kazne.

Momčilo Krajišnik, bivši predsjednik Skupštine RS-a, koji je preminuo u septembru 2020. od komplikacija izazvanih koronavirusom, u martu 2009. osuđen je na 20 godina zatvora.

U septembru 2013. godine je pušten, a pri povratku kući u RS-u mu je priređen herojski doček.

Danijel Kovačević


This post is also available in: English