Suđenje

Počelo suđenje Predragu Bastahu za zločin u Vlasenici

4. Januara 2021.11:06
Čitanjem optužnice i uvodnim riječima počelo je suđenje Predragu Bastahu za zločin protiv čovječnosti, odnosno doprinos zločinu i učestvovanje u ubistvima 37 nesrpskih civila na lokalitetu Mračni dol (Mračnica) kod Vlasenice.

This post is also available in: English


Vlasenica. Foto: BIRN BIH

Prema potvrđenoj optužnici, Bastah se tereti da je, u svojstvu pripadnika rezervnog sastava Stanice javne bezbjednosti (SBJ) Vlasenica, zajedno s još dvojicom pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) sudjelovao u ubistvima 37 civila bošnjačke nacionalnosti na lokalitetu Mračni dol, u okviru širokog i sistematičnog napada usmjerenog protiv nesrpskog stanovništva na području općine Vlasenica.

Tužiteljica Sanja Jukić je pročitala optužnicu, gdje se navodi da je Bastah žrtve, koje su autobusom dovezene iz zatvora koji se nalazio iza zgrade Suda u Vlasenici i iz logora “Sušica”, uz prijetnju oružjem usmjeravao ka mjestu gdje su ubijane.

“Bio je svjestan da ljudi koji izlaze iz autobusa idu da budu ubijeni”, kazala je Jukić.

Među ubijenim žrtvama, kako je rečeno, bio je i 14-ogodišnjak.

Tužiteljica Jukić je pojasnila da se optužnicom Bastahu ne stavlja na teret da je počinio ubistva 37 civila, već da je “doprinio zločinu i saučestvovao u njemu”.

Branilac Izet Baždarević je rekao da će u toku glavnog pretresa dokazati da Bastah nije odlučivao, niti vojno postupao, kako ga tereti optužnica, dodavši da je optuženi značajno pomogao u pronalasku posmrtnih ostataka.

“Bastah je dao veliki doprinos da se pronađu ostaci, da ih porodice pokopaju, on je sarađivao s Tužilaštvom i SIPA-om”, kazao je Baždarević.

Jukić je rekla da će za izvođenje dokaza biti potrebno oko 21 dan, u okviru kojih je planirano ispitivanje 42 svjedoka, kao i jednog eksperta i vještaka, te još jedan dan za izvođenje materijalnih dokaza.

“Mi predlažemo dva svjedoka po ročištu, eventualno kada dođe vrijeme za predstavnike oštećenih, možda i tri po ročištu”, kazala je Jukić.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Zoran Božić predložio je da ispitivanje predstavnika oštećenih ipak počnu sa po troje po ročištu, kako bi ubrzali sam postupak.

Odbrana će se naknadno izjasniti po pitanju predloženih dokaza Tužilaštva, a najavljeno je da će optuženi svjedočiti u svoju korist.

Sud BiH je 2011. pravosnažno osudio Bastaha na dugogodišnju zatvorsku kaznu u trajanju od 22 godine zbog zločina počinjenih u Vlasenici, te se optuženi nalazi na izdržavanju ove kazne.

Tom presudom je proglašen krivim po devet od ukupno 16 tačaka optužnice, između ostalog za ubistva nekoliko civila, kao i da je u junu 1992. u vlaseničkom selu Jarovlje učestvovao u zarobljavanju Ibrahima Lele i njegovom odvođenju iz logora “Sušica”, od kada mu se gubi svaki trag. Skupa s Bastahom, istom presudom je za zločin protiv čovječnosti počinjen u Vlasenici osuđen i Goran Višković, nekadašnji pripadnik VRS-a, na 18 godina zatvora.

Za učešće u ubistvima civila na lokalitetu Mračni dol (Mračnica), Tužilaštvo je ranije optužilo Višnju Aćimović, koja se u decembru prošle godine izjasnila da nije kriva pred sudom u Beogradu, gdje joj počinje suđenje nakon što je predmet prebačen iz BiH u Srbiju na osnovu protokola o saradnji u vezi sa procesuiranjem ratnih zločina koji su ove dvije države potpisale.

Prvi svjedoci pred Sudom BiH bit će saslušani 2. februara 2021. godine.

 

Azra Husarić Omerović


This post is also available in: English