Suđenje

Ninković: Izvlačenje tijela u Grapskoj

22. Decembra 2020.12:07
Na suđenju za zločine počinjene u Doboju i Tesliću, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričao je kako su izvlačena tijela iz zapaljenog dobojskog naselja Grapska, u kome su živjeli Bošnjaci.


Milan Ninković i ostali iz perioda kada im se zajedno sudilo. Foto: Sud BiH, arhiv

Svjedok, čije ime se ne smije objavljivati, rekao je da je bio pripadnik inžinjerijske jedinice i da je po naređenju komandira otišao u Grapsku, gdje je trebalo da sačekaju Crveni krst. Naveo je da je na licu mjesta bila i civilna policija.

On je ispričao da je naselje, u kojem su živjeli Bošnjaci, bilo zapaljeno, a da su u kućama bili leševi. Kazao je da je mašinom dizao ploče, a da su drugi izvlačili tijela.

Svjedok je rekao da nije znao koliko su tog dana našli tijela. U ranijoj izjavi je kazao da je čuo kako je u Grapskoj stradalo 28 civila. On je potvrdio da je čuo da se to dogodilo nakon što je vojska stavila Grapsku “pod kontrolu”.

Rekao je da su tijela stavljena u vreće i odvezena kamionom, a da je nakon mjesec ponovo naređeno da se “očisti” Grapska i da su tada pronašli nekoliko kostiju. Dodao je da su posmrtni ostaci prebačeni u Osječane, na lokalitet koji je danas “izrovljena šljunkara”.

On je svjedočio na suđenju Milanu Ninkoviću, koji je optužen da je, kao član Kriznog štaba Srpske opštine Doboj, učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu u periodu od maja 1992. do kraja 1993. godine, progonom civilnog bošnjačkog i hrvatskog stanovništva – ubistvima, zatvaranjem i drugim nečovječnim djelima na području Doboja i Teslića.

Odbrana Ninkovića nije imala pitanja za svjedoka.

Nastavak suđenja je 5. januara 2021. godine.

Marija Taušan