Suđenje

Trišić: Maltretiranja i psovke u bratunačkoj školi

21. Decembra 2020.16:47
Na suđenju za zločine počinjene u Bratuncu, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričao je kako je Milan Trišić zlostavljao zatočene u školi “Vuk Karadžić”.
Milan Trišić Foto: Sud BiH

Zaštićeni svjedok S-46 kazao je da je s drugim bošnjačkim stanovništvom istjeran iz kuće i zatvoren u školu “Vuk Karadžić”, gdje su bili maltretirani.

On je rekao da je u tom periodu viđao Milana Trišića, koga poznaje od ranije iz grada i koji je radio kao vozač u “Vihoru”. Svjedok je naveo da s njim nije imao problema. Kazao je da ga u sudnici ne vidi.

“Ja sam tad imao 25 godina, a sad 55”, rekao je svjedok.

On se prisjetio kako je izvjesni Bane, pripadnik paravojne formacije iz Srbije, jednom tražio da Ramo Karić ustane i izađe, ali kako se niko nije smio javiti zbog straha.

Prema riječima svjedoka, Bane je prijetio da će ih sve pobiti, a onda je ušao Trišić i kazao: “Krljo, ustaj, šta čekaš?”

S-46 je ispričao da je to lice po naređenju Baneta leglo ispred Trišića i Bane mu je pucao u desnu ruku, a Trišić mu je naredio da skine jaknu i udarao ga palicom po leđima i ramenu.

Svjedok je izjavio i kako je vidio kada je Trišić sa još jednom osobom doveo šest do sedam ljudi u salu.

“Bilo je tu psovki, maltretiranja…”, prisjetio se S-46.

Dodao je da je jednom vidio kako je Trišić iz gepeka izvadio drvene palice.

Svjedok je rekao da su sedmog dana odvezeni iz škole na Pale, a da su ih vozili Trišić i Mišo, koga zna po nadimku Kurjak. Na izlazu iz Bratunca, kako je naveo, skinuta je cerada, a Trišić je prozvao nekog čovjeka.

“Rekao je da će nas sve pobiti ako ne izađe. Čovjek je na kraju ustao. Trišić ga je skinuo sa kamiona… Nastavili smo put, a čovjek se nije vratio”, prisjetio se S-46.

Na pitanje Odbrane, on je kazao da ne može reći ni da li je taj čovjek živ ni mrtav.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine po 22 tačke optužnice tereti Trišića da je 1992. godine, kao pripadnik Teritorijalne odbrane (TO), zajedno s drugim formacijama učestvovao u progonu civila bošnjačke nacionalnosti zatvaranjima, prisilnim nestankom, mučenjem i ubistvima.

Nastavak suđenja biće zakazan naknadno.

 

 

Marija Taušan