Suđenje

Pantić i ostali: Svjedoci iznijeli alibi prvooptuženog

19. Novembra 2020.14:40
Na suđenju za zločin u Milićima, prvi svjedoci Odbrane izjavili su da je prvooptuženi Radomir Pantić bio na terenu na dan kad su u selu Zaklopača počinjena ubistva.


Radomir Pantić. Foto: BIRN BiH

Ratko Kandić izjavio je da je 16. maja 1992. godine sa kolegama iz policije u Milićima upućen na zadatak zajedno sa vojskom. On je nabrojao imena više policajaca koji su krenuli rano ujutro, uključujući Pantića kao i optuženog Milomira Miloševića.

Prema njegovim riječima, u pograničnom dijelu između opština Milići i Srebrenica dolazilo je do upada i zarobljavanja vozila.

On je rekao da su po dolasku u mjesto Derventa nastavili pješke do Žutice, udaljene 30-ak kilometara od Milića. Kazao je da je Pantić bio određen da ih rasporedi na obezbjeđenju puta u slučaju da dođe do pomjeranja linije.

Međutim, kako je rekao svjedok, došlo je do otvaranja vatre i sukoba, u kojem su tri srpska vojnika poginula, a neki ranjeni.

Kandić je naveo da su se vratili u Derventu, gdje su saznali da se desetak vojnika nije vratilo. Rekao je da su među njima bili njegovi rođaci i Pantićev brat pa su ostali da ih čekaju.

“Negdje u predvečerje, ne znam kad tačno, poslijepodne, momci su se pojavili u Derventi”, prisjetio se svjedok, dodajući da su ostali do noći pošto su se i mještani bili “uspaničili”.

On je rekao da je Pantić, kao i još neki drugi, bio tu cijelo vrijeme. Naveo je da su Milošević i neki drugi policajci otišli nakon što su se vratili iz Žutice u Derventu.

Na pitanje kada je čuo za događaje u Zaklopači, Kandić je kazao da su u toku dana kružile priče da je neka grupa upala u Zaklopaču.

Dodao je da je kasnije čuo da je načelnik policije u Milićima Radomir Bjelanović podnio prijavu protiv NN počinilaca.

Pantić i Milošević su optuženi s Brankom Jolovićem, Nenadom Vukotićem i Nikolom Lošićem za učešće u ubistvima najmanje 57 bošnjačkih civila u Zaklopači 16. maja 1992. godine.

Prema optužnici, Pantić je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti u Milićima, Milošević policajac, a ostala trojica pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS).

Na pitanje Odbrane, Kandić je kazao da je Milošević bio izvanredan policajac i da nije čuo da je učestvovao u zločinu u Zaklopači.

“Garantujem da nije nikog istukao, da ne pričam dalje”, kazao je svjedok.

Na poziv Pantićeve Odbrane svjedočio je i Nedeljko Borić, koji je ispričao kako je 16. maja 1992. njegov vod upućen na zadatak zbog napada na kamione.

On je rekao da su autobusom prevezeni do Dervente, a da su odatle nastavili pješke. Kako je naveo, kada su se popeli iz zaseoka Vukovići primijetili su grupu muslimanskih vojnika. On je rekao da je bio u grupi od 12 vojnika, među kojima je bio i Drago Pantić, brat optuženog Pantića.

“Vratili smo se u Derventu oko pet, šest sati… Čekali smo dok se nisu povukle muslimanske snage”, kazao je Borić, dodavši da je po povratku u Derventu vidio Radomira Pantića.

On je rekao da su taj dan poginula tri vojnika.

Branilac Radivoje Lazarević svjedoka je ispitivao i o Dušku Baburiću. Borić je rekao da mu je to kum, ali da ne kontaktiraju desetak godina. Kazao je da Baburić i Pantić nisu u dobrim odnosima od prije rata.

Nastavak suđenja je 10. decembra.

Marija Taušan