Suđenje

Kosorić i ostali: Ranjeni mladići ostali u Lukama

9. Novembra 2020.17:04
Na suđenju za genocid u Srebrenici, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričao je kako je u selu Luke (opština Vlasenica) grupa mladića iz autobusa iznijela jednog preminulog ranjenika.


Vlasenica. Foto: BIRN BiH

Sabahudin Salkić je izjavio da je, nakon što su srpske snage zauzele Srebrenicu 11. jula 1995. godine, krenuo iz Potočara autobusom sa sestrom i sestrićem, dok su mu roditelji i druga sestra ušli u kamion.

Salkić, koji je u to vrijeme imao 14 godina, kazao je da se autobus zaustavio u Kravici, gdje su ušla sedmorica mladića. Prema njegovoj procjeni, imali su 16-17 godina i svi su bili ranjeni.

On je rekao da je ustupio mjesto mladiću koji je bio ranjen u vrat i stomak. Dok su stigli do Luka, kako je naveo, taj mladić je preminuo. Kazao je da je vozač rekao da niko ne izlazi dok ne vidi šta će s preminulim.

Svjedok je kazao da su zovnuli komandira, koji se zvao “Dragan, Milan”. On je, kako je ispričao Salkić, naredio da ga drugi mladići, koji su ušli s njim, iznesu i ukopaju. Prema njegovim riječima, komandir je psovao tursku majku i govorio druge pogrdne riječi za preminulog mladića.

Salkić je rekao da je on krenuo pješke prema Kladnju.

“Šestorica ranjenih ostali su na livadici gdje su ga iznijeli. Nisam ih više vidio”, kazao je svjedok.

On je dodao da se kasnije našao s roditeljima.

Salkić je svjedočio na suđenju Miletu Kosoriću, nekadašnjem komandantu Vlaseničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), i Momčilu Tešiću, bivšem pripadniku Vojne policije ove brigade. Na teret im je stavljeno da su s pripadnicima ove jedinice zaustavljali vozila u mjestu Luke (Tišća) i od civila oduzimali novac i zlato, a potom ih upućivali prema Kladnju.

Pripadnici Vlaseničke brigade su, kako se navodi, odvajali žene i silovali ih, a u noći s 13. na 14. juli 1995. godine u Mršićima je strijeljan 21 zarobljeni muškarac.

Kosorićeva Odbrana predočila je svjedokovu izjavu iz 2017. godine u kojoj je naveo da se komandir zvao Dragan. Branilac Dragan Gotovac pitao ga je da li mu je neko sugerisao da na suđenju spomene i ime “Milan”, na šta je Salkić odgovorio da nije. Kazao je da nije siguran u ime komandira.

On je rekao da mladiće koji su ušli u autobus nije poznavao, ali da mu je jedan bio poznat i da je, ako je bio iz Knezova, ostao živ.

Na pitanja optuženog Kosorića, svjedok je potvrdio da je njegov otac prešao u Lukama i da nije pričao da ga je neko dirao.

Kao svjedok Tužilaštva svjedočio je i Boban Garić, koji je u julu 1995. godine bio u interventnoj jedinici.

On je kazao da im je, nakon pada Srebrenice, zadatak bio da čuvaju liniju prema Kladnju.

Svjedok je potvrdio da je čuo da su civili transportovani kroz Vlasenicu prema Kladnju.

Naveo je da su nakon čuvanja linija na Sokolini upućeni na Žepu, gdje je vidio i Kosorića.

Nastavak suđenja je 23. novembra.

Marija Taušan