Suđenje

Perišić i Zoranović: Uložene nove fotografije optuženog

14. Oktobra 2020.11:40
Na suđenju za zločin protiv čovječnosti počinjen u Rogatici, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je uložilo dvije fotografije kojima nastoji osporiti dokaze Odbrane prvooptuženog Božidara Perišića na okolnosti njegovih karakterističnih obilježja na licu.

Božidar Perišić i Vinko Zoranović. Foto: BIRN BiH

Tužilac Ivan Matešić je obrazložio da, kao dokaze replike, ulaže dvije fotografije iz službene evidencije CIPS-a, iz različitih vremenskih perioda. Kako je kazao, njima Tužilaštvo “pobija navode Odbrane koji se odnose na karakteristična obilježja optuženog Perišića na licu u vidu mladeža”.

“Nekoliko svjedokinja je govorilo o ovim obilježjima”, dodao je Matešić.

Tokom dokaznog postupka Odbrane prvooptuženog Perišića, nekoliko svjedoka je reklo da nisu primijetili mladež na njegovom licu i slična obilježja. A tokom svjedočenja u svoju korist, Perišić je naveo da “na licu nikada nije imao ben i da nikada nije imao operacije kako bi ga otklonio”. Također, Odbrana je u sudski spis uložila Perišićevu fotografiju.

Perišiću zvanom Boban se sudi skupa s Vinkom Zoranovićem zvanim Joja zbog progona civilnog bošnjačkog stanovništva s područja Rogatice – učešćem u ubistvima, silovanjima te nezakonitim zatvaranjima u periodu od maja 1992. do kraja 1993. godine.

Prema optužnici, Perišić je bio pripadnik Prve podrinjske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a Zoranović pripadnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Rogatica.

Advokat Dejan Bogdanović je naveo da smatra kako ovi dokazi nisu replika, dodavši da oni nemaju porijeklo dokumenata, te nije poznato kada je Tužilaštvo BiH dobilo ove fotografije, i ako se radi o 2017. godini, onda je to period kada je suđenje već bilo u toku.

“Tužilaštvo u toku suđenja nije smjelo ulaziti u službenu bazu podataka. Sadržinski, ovakve slike su nerelevantne i ne odgovaraju približno vremenskom periodu iz 1992. godine. Na ovim slikama se ne vidi mladež, mi smo ponudili slike približno periodu 1992., na kojima se vidi da nema mladež”, naveo je Bogdanović.

Tužilac Matešić je kazao da su prigovori Odbrane neosnovani, te da on ima pravo u svakom trenutku ulaziti u CIPS bazu podataka. Kako je rekao, porijeklo dokumenata je službena evidencija.

“Nemamo pojma o porijeklu fotografije koju je Odbrana uložila”, dodao je Matešić.

Naredno suđenje je zakazano za 11. novembar, kada će se razmatrati o dopuni dokaza prvooptuženog Perišića.

 

Emina Dizdarević Tahmiščija