Suđenje

Dreković Ramiz: Jedan smrtno stradali i sedam povrijeđenih

30. Septembra 2020.12:05
Vještak Tužilaštva Bosne i Hercegovine iznio je nalaz o pogibiji jednog i povredama sedam lica usljed djelovanja projektila u Kalinoviku.


Ramiz Dreković. Foto: BIRN BiH

Vještak sudske medicine Željko Karan kazao je da je sačinio nalaz na osnovu kopije bolničkih protokola i medicinskih nalaza za ova lica.

On je rekao da je u policijskoj dokumentaciji navedeno da je Stanislava Koprivica 3. juna 1995. godine, dok se vraćala iz škole, smrtno stradala usljed eksplozije granate.

Dodao je da su u Domu zdravlja u Kalinoviku kod Koprivice konstatovane povrede glave, grudnog koša i trbuha. Prema njegovim riječima, opisane povrede glave bile su dovoljne za smrtni ishod, a moguće je da su i druge povrede prouzrokovale istu posljedicu. Pojasnio je da ne može biti precizan, jer nije rađena obdukcija.

Vještak je na osnovu medicinske dokumentacije opisao povrede Igora Kozomare, Davora Markovića, Ratka Đogića, Mlađenke Tepavčević, Miroslava Tošovića, Jelene Bozalo i Dušanke Nišić, konstatujući da se radilo o teškim i lakim tjelesnim povredama.

On je kazao da su povrede nastale dejstvom fragmenata eksplozivnog sredstva, uz mogućnost dejstva sekundarnih projektila, kao što je kamenje, a koji su aktivirani eksplozijom.

Vještak je iznio nalaz na suđenju Ramizu Drekoviću, koji je optužen da je kao komandant Četvrtog korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) u periodu od 21. maja do 7. juna 1995. naredio artiljerijskim jedinicama u mjestu Bjelimići (opština Konjic) neselektivne napade na srpske civile u Kalinoviku.

Odbrana je vještaka ispitivala o uzroku nanesenih povreda i da li su neke mogle nastati padom, a ne dejstvom projektila, na šta je vještak ponavljao da je on podatke uzimao iz medicinske dokumentacije.

Karan je rekao da ne može ingorisati anamnestičke podatke iz medicinskih nalaza, ali da ne može znati da li je neko griješio i da li su tačni ti podaci.

Potvrdio je braniocu Kadriji Koliću da on nije vidio metalne predmete koji su, kako stoji u medicinskim nalazima, izvađeni iz tijela nekih od povrijeđenih, kao i da nije imao uvid u rendgenske snimke.

Odbrana mu je predočila fotografije tijela stradale Koprivice i vještak se složio da djevojčici nije raznesena jedna šaka, kao što je konstatovano u nalazu. Dodao je da bi on stanje opisao kao povredu nepravilnog oblika.

Karan se složio da u jednom slučaju postoji konfuzija u vezi sa datumom povređivanja, da su za jedno lice navedena dva različita godišta rođenja, kao i da je kod jednog preloma navedena lijeva, a potom desna strana, ali je istakao da to ne mijenja njegovu ocjenu stepena nanesenih povreda.

Nastavak suđenja je 29. oktobra.

Marija Taušan