Suđenje

Dreković: Mrtvu kćerku pronašla u Domu zdravlja

16. Septembra 2020.13:55
Na suđenju Ramizu Drekoviću za zločine počinjene u Kalinoviku, svjedokinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine je kazala da je mrtvu kćerku pronašla u Domu zdravlja Kalinovik, nakon granatiranja ovog mjesta.


Ramiz Dreković. Foto: BIRN BiH

Svjedokinja Milka Koprivica je ispričala da joj je kćerka ubijena u subotu, 3. juna 1995. godine.

“Taj datum nikad neću zaboraviti”, rekla je svjedokinja, dodavši da je njena kćerka tada išla u osmi razred osnovne škole.

Naglasila je da je njena kćerka iz sela Jažići pješke išla u školu sa ostalim đacima, te da su učenici, nakon što su granate počele padati, pušteni kućama.

“Pošli su kući iz škole, nasred čaršije petero je povrijeđeno, i ona je poginula”, izjavila je Koprivica.

Odgovarajući na pitanja Odbrane, svjedokinja je kazala da nije išla na mjesto gdje je pala granata, te da je mrtvu kćerku našla u Domu zdravlja Kalinovik.

Negativno je odgovorila na pitanje Odbrane da li je njenu kćerku dovela vojska.

“Otišao je po nju moj komšija koji je radio u Domu zdravlja. Ona je iz Doma zdravlja dovučena kući”, rekla je svjedokinja i na pitanje Odbrane da li je njen komšija bio u Vojsci Republike Srpske (VRS) odgovorila je da nije.

Nakon što joj je Odbrana prezentovala zapisnik od 8. novembra 2016. godine koji su sačinili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), svjedokinja je potvrdila autentičnost, odnosno da je na izjavi njen potpis.

Kadrija Kolić, branilac optuženog Drekovića, kazao je da će zapisnik SIPA-e koristiti kao svoj dokaz te da prigovara na zakonitost iskaza.

“Pribavljen je na nezakonit način, te se treba tretirati kao plod otrovne voćke”, rekao je Kolić, pojasnivši da je uzet uz grubo kršenje elementarnih načela i zakona i krivičnog postupka. Milanko Kajganić, tužilac Tužilaštva, kazao je da su prigovori Odbrane u potpunosti neosnovani.

Na Kolićevo pitanje da li se sjeća da su joj pripadnici SIPA-e pročitali iskaz, svjedokinja je navela da su “ti ljudi radili što je njihovo, a ja se ne sjećam, samo znam da je dijete mrtvo, ja ne znam šta ću”.

Odbrana je od Vijeća zatražila da izdaju naredbu o dostavljanju knjige uviđaja i protokola iz Foče u periodu od januara do juna 1995. godine, jer im je uvid u te dokumente, kako su naveli, onemogućen.

“Izdat ću naredbu, ali za period iz optužnice, jer mi je relevantniji”, rekao je Staniša Gluhajić, predsjedavajući Sudskog vijeća, i dodao da se to odnosi na maj i juni 1995. godine.

Na pitanje Vijeća da li je u srodstvu ili u zavadi sa optuženim Ramizom Drekovićem, svjedokinja je kazala kako “ne zna ništa, ni ko je ni šta je”, te da samo zna da njenog djeteta više nema.

Dreković je optužen da je, kao komandant Četvrtog korpusa Armije BiH, u periodu od 21. maja do 7. juna 1995. godine artiljerijskim jedinicama u mjestu Bjelimići kod Konjica naredio neselektivne napade na srpske civile u Kalinoviku.

“Ja sam optuženi, razumijem vašu bol u potpunosti i želim da vam iskreno izrazim saučešće”, rekao je Dreković obraćajući se svjedokinji.

Suđenje se nastavlja 30. septembra.

Azra Husarić Omerović