Suđenje

Saša Ćurčić osuđen na pet godina zatvora za zločin u Foči

14. Septembra 2020.09:30
Sud Bosne i Hercegovine prvostepenom presudom osudio je Sašu Ćurčića na pet godina zatvora zbog prisiljavanja na seksualno djelo osobe bošnjačke nacionalnosti u Foči.

This post is also available in: English


Saša Ćurčić. Foto: Sud BiH

Presudom je utvrđeno da je Dragan Zelenović neutvrđenog dana između 3. i 18. jula 1992. godine iz Srednjoškolskog centra u Foči izveo zaštićene svjedokinje S-1 i S-2 te još jednu osobu, koje je zajedno sa Sašom Ćurčićem odveo u kuću u mjestu Gornje Polje, gdje je optuženi uveo S-1 u sobu, a zatim je prisilio na seksualno djelo.

“Oštećena S-1 je u iskazu navela kako i kada je zarobljena, na kojim lokacijama je bila, te da je sve vrijeme zatočeništva izvođena na silovanje. Detaljno je opisala inkriminisane radnje”, rekao je predsjedavajući sudija Davorin Jukić obrazlažući presudu.

Jukić je također istakao kako je Vijeće utvrdilo da je optuženi Ćurčić, kao pripadnik Interventne jedinice “Dragan Nikolić” Vojske Republike Srpske (VRS), znao za široki i sistematski napad na bošnjačko stanovništvo na području Foče.

Također je utvrđeno da je Ćurčić znao da je oštećena S-1 Bošnjakinja i da je bila često izvođena na silovanje.

“Vijeće nije moglo prihvatiti tezu Odbrane da se radi o drugom licu, a ne o optuženom Ćurčiću”, kazao je sudija Jukić.

Oštećena je sa imovinskopravnim zahtjevom upućena na parnicu, s obzirom da tokom postupka nije precizirala visinu zahtjeva, a optuženi je oslobođen troškova naknade postupka zbog slabog imovinskog stanja.

Ćurčiću je Sud produžio mjere zabrane i to putovanja, uz oduzimanje pasoša, te zabrane izdavanja novih pasoša i lične karte za prelazak granice.

Zelenović je pred Haškim tribunalom pravomoćno osuđen na 15 godina zatvora zbog zločina počinjenih 1992. u Foči.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

Lamija Grebo


This post is also available in: English