Live blog

Live blog: Žalbe na presudu Ratku Mladiću

Ilustracija: BIRN BiH

Live blog: Žalbe na presudu Ratku Mladiću

25. Augusta 2020.09:30
25. Augusta 2020.09:30
U utorak i srijedu 25. i 26. augusta pred Mehanizmom za međunarodne krivične sudove (MMKS) Tužilaštvo i Odbrana iznijet će žalbe na presudu bivšem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću. Prvostepenom presudom Haškog tribunala Mladić je 2017. godine proglašen krivim za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, te je osuđen na doživotnu kaznu zatvora. Pratite tok iznošenja žalbi tokom oba dana na našem live blogu i društvenim mrežama.
  • Zbog pandemije koronavirusa iznošenje žalbi bit će održano bez prisustva novinara i javnosti a videoprenos iz Haaga se emituje uz polusatno kašnjenje.
  • Danas, drugog dana iznošenja žalbi, planiran je nastavak odgovora tužioca na žalbe Odbrane te izlaganje žalbi Tužilaštva nakon kojih će Mladićevi advokati imati priliku za odgovor. Na samom kraju dana i sam optuženi će se imati priliku obratiti Žalbenom vijeću.

  • Ovo je pet stvari koje trebate znati o žalbama na presudu.
  • Za Detektor live blog žalbe komentarišu: doktorica Iva Vukušić, historičarka, povijesničarka sa Univerziteta u Utrechtu (Holandija); potom advokatice Lejla Čović, Sabina Mehić, Nina Kisić, Anja Loga, kao i Denis Džidić, direktor BIRN-a BiH.