Suđenje

U septembru presuda za silovanje u Foči

24. Jula 2020.12:53
Odbrana Saše Ćurčića zatražila je oslobađajuću presudu, smatrajući da nisu dokazane optužbe koje ga terete za silovanje i seksualno zlostavljanje na području Foče.

This post is also available in: English


Ćurćić. Izvor: Sud BiH.

Izricanje presude zakazano je za 14. septembar. Ćurčić je optužen za zločin protiv čovječnosti. Na teret mu je stavljeno da je u ljeto 1992. godine silovao i seksualno zlostavljao ženu bošnjačke nacionalnosti u kući u mjestu Gornje Polje.

Odbrana je u završnoj riječi analizirala iskaze oštećene, navodeći da je dala više verzija dešavanja u Gornjem Polju.

Branilac Slaviša Prodanović je podsjetio na iskaz svjedokinje S-1, koja je navela da je sa dvije zatočenice iz škole u Foči dovedena u kuću u Bijelom Polju, gdje su bili Dragan Zelenović zvani Zelja, Milomir Davidović zvani Liči, Miki Živanović i optuženi Ćurčić.

On je ukazao da se iskazi svjedokinje na suđenju i u istrazi razlikuju, te da u jednom navodi da je Ćurčić silovao i seksualno zlostavljao, a drugi put kaže da je nije silovao, nego da je tjerao da ga oralno zadovolji.

Branilac je kazao da na nekim mjestima svjedokinja spominje da su je silovali Riči i Zelja, a da kasnije spominje trojicu.

Osim toga, on se osvrnuo i na haške izjave svjedokinje, u kojima je spominjala Zelju, Ličija i nepoznatog muškarca.

“Mene je trebao silovati Liči, ali kad je vidio koliko sam uplašena, sažalio se”, citirao je branilac izjavu svjedokinje iz 1995. godine.

Prodanović je rekao da S-1 tada nije spominjala Sašu, a da je na pitanje zbog čega, odgovorila da se skoncentrisala na optužene u tom predmetu.

Branilac je istakao da je na jednom od suđenja u Haagu svjedokinja spomenula 52 imena, ali ne Sašu Ćurčića.

On je kazao da smatra da je Vijeće pogriješilo što mu nije dozvolilo da u dokaze uloži taj njen iskaz, jer smatra da je oslobađajućeg karaktera za Ćurčića.

Prodanović se osvrnuo i na iskaz koji je svjedokinja dala pred Vrhovnim sudom FBiH 2002. godine, u kojem takođe ne spominje Ćurčića. Ukazao je i na njene različite izjave u vezi s tim ko su lica koja su je silovala, te navode da se ne sjeća da li je tu bio Saša, i kako se više ne sjeća svih detalja.

Branilac je napomenuo da je Davidović oslobođen za dio optužbi na koje se odnosi svjedočenje S-1.

On je rekao da su druge dvije svjedokinje, koje su, prema riječima S-1, dovedene s njom u Gornje Polje, potvrdile da Ćurčić nije bio u kući, a ne spominju ga ni Zelenović ni Davidović.

Zelenović je u Haškom tribunalu osuđen na 15 godina zatvora za zločine u Foči, a Davidovića je Sud BiH osudio na sedam godina za silovanje.

Marija Taušan


This post is also available in: English