Suđenje

Kostjerevac: Odvođenje supruge, silovanje i gubitak trudnoće

13. Jula 2020.17:28
Na suđenju Ademu Kostjerevcu za silovanje počinjeno na području Zvornika, svjedok Tužilaštva BiH prisjetio se napada na selo i odvođenja njegove supruge, te smrti i ranjavanja mještana.


Adem Kostjerevac. Izvor: Tužilaštvo BiH

Svjedok je kazao da mu je supruga, kada je razmijenjena poslije pet mjeseci, pričala da je bila zatvorena u selu Bajrići i da je silovao Kostjerevac. Imena svjedoka i njegove supruge ne smiju biti objavljena iako nisu svjedočili pod mjerama zaštite.

Svjedok je rekao da je 17. septembra 1992. godine izveden napad muslimanskih snaga i da je on ranjen, a da je njegova supruga, koja je bila u trećem mjesecu trudnoće, odvedena.

On je kazao da ga je pogodio rafal i da je pobjegao iza kuće, te da je čuo kako viču: “Ne pucaj! Žena je”, te da su njegovoj supruzi rekli da pođe s njima.

Svjedok je kazao da je nabacao na sebe neke gume i da je tu ostao dok nije stiglo pojačanje iz Drinjače, kada su napadači pobjegli.

On je rekao da je poznao neke koji su učestvovali u napadu, a da je njegovu suprugu odveo Muharem Sulejmanović zvani Šiško.

Naveo je da je u napadu ubijeno sedam mještana, kako je kazao, “više žena nego vojnika”. Dodao je da je odvezena hrana i stoka, te da je njegov auto zapaljen.

Svjedok je izjavio da je njegova supruga razmijenjena 6. februara 1993. godine i da je bila “kost i koža”.

Kazala mu je da je više puta silovao Adem Kostjerevac, kao i izvjesni Veiz, te da je izgubila dijete.

Svjedok je naveo da su poznavali Kostjerevca odranije. Naveo je da je s njim išao u školu do četvrtog razreda, a da ga je posljednji put vidio pred rat.

Kako je rekao, Kostjerevcu je iz Srbije dovozio brašno, ulje i cigarete, jer nije imao gdje da kupi.

“Pili smo kafu ispred kuće. To je bila polovina marta”, kazao je svjedok.

On je rekao da njegova supruga nije bila naoružana kada je odvedena i da je inače kuvala hranu za vojsku i civile. Potvrdio je da je od supruge čuo da joj je u Bajrićima pomagala izvjesna Hajka, kao i da je Kadrija Muratović spasio od jednog vojnika s nožem.

Kostjerevac je optužen da je u periodu od 18. septembra do 4. oktobra 1992. godine u najmanje dva navrata prisilio ženu srpske nacionalnosti na seksualni odnos u selu Bajrići.

Prema optužnici, Kostjerevac je u to vrijeme bio pripadnik Vojne policije Prve muslimanske brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH).

Na pitanja Odbrane, svjedok je kazao da su on i njegov brat bili pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) i da su dužili oružje. Potvrdio je da je u kuću u kojoj je njegova supruga spremala hranu dolazila vojska da jede.

Braniteljicu Mirnu Delalić interesovalo je zbog čega svjedok u iskazu koji je dao 2009. godine nije spominjao seksualno zlostavljanje, kao ni trudnoću supruge, iako je opisivao ostale događaje, uključujući gubitak imovine i stoke.

Svjedok je rekao da nije bio pitan o tome i da “sad potvrđuje”.

Tužilac Milanko Kajganić je kazao da je ta istraga bila vođena o zločinima koji su počinjeni u selu.

Nastavak suđenja je 24. avgusta.

Marija Taušan