Članak

Istrage o načinu nabavke i cijeni respiratora koje je moguće kupiti na internet trgovinama

Nabavku stotinu respiratora u Federaciji plaćenih 10,5 miliona maraka istražuje više državnih i kantonalnih institucija dok entitetski i državni poslanici traže od Vlade Federacije da objavi jasne informacije o načinu na koji je provedena kupovina medicinske opreme iz Kine.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo jučer je potvrdilo da je formiralo predmet dok je danas Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) također potvrdila za provodi nezavisnu istragu u vezi sa mogućim pranjem novca dok je Agencija za javne nabavke zatražila dokumentaciju o nabavci vrijedne medicinske opreme od firme koja se bavi uzgojem malina.

Iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH danas su objavili dokument iz kojeg se vidi da je nabavku odobrio direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak.

Dok iz Vlade Federacije još uvijek ne otkrivaju detalje nabavke na koju je potrošeno više od deset miliona maraka, stručnjaci koje je kontaktirala Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) postavljaju pitanja cijene proizvoda čija se prodaja nudi na internet trgovinama, njihovih karakteristika i mogućnosti upotrebe u BiH.

Poznato ko je odobrio kupovinu, ali ne i ko je platio respiratore
Prema podacima koje je saopćio federalni premijer Fadil Novalić, 100 respiratora od kojih je za sada stiglo 80, plaćeno je 10,5 miliona maraka. To znači da je cijena jednog respiratora nabavljenog od firme “F.H. Srebrena malina” 105.000 KM. Medicinski stručnjaci sa kojima je razgovarao BIRN BiH kažu da je takva cijena prilično visoka čak i za nabavke u vrijeme pandemije.

Dok se zemlje širom svijeta bore da pronađu respiratore koje mogu kupiti i nakon što je nedavno Klinički centar univerziteta u Sarajevu neuspješno pokušao da kupi 40 respiratora, novih 80 respiratora koje je kupila Vlada Federacije mogu se naći u slobodnoj prodaji na nekoliko internet trgovina.

Ove respiratore je putem poznatog kineskog portala Alibaba moguće nabaviti i po cijeni od 13.000 američkih dolara, dok oni najskuplji koštaju oko 35.000 američkih dolara odnosno oko 62.000 KM.

Oglas za prodaju respiratora na internet trgovini Alibaba

Direktor “F.H. Srebrena malina” Fikret Hodžić je u saopćenju za javnost, nakon što je portal Fokus objavio priču da je njegova firma koja se bavi proizvodnjom i prodajom voća, uvoznik medicinske opreme, naveo kako su respiratori najtraženija roba na svijetu.

“Naše zadovoljstvo je tim veće jer smo, iskoristivši svoje relacije i poslovne odnose s partnerima iz Kine, ovom nabavkom uspjeli značajno osnažiti naš zdravstveni sistem”, naveo je Hodžić i dodao kako bi Federacija bez njegove kompanije mjesecima čekala nabavku respiratora iako je na stranicama gdje se ovi respiratori nude navedeno da je rok isporuke nekoliko sedmica.

Kako se navodi u Izjavi o nabavci koju je potpisao Solak, respiratori su nabavljeni od kineske firme “Beijing Aerospace Changfeng Co., Ltd”.

Kako je za BIRN BiH rekao Đenan Salčin, direktor Agencije za javne nabavke, ova institucija se jučer, 27. aprila obratila Federalnoj Vladi i Federalnom štabu civilne zaštite da im dostave sve relevantne informacije, navodeći kako je ključno pitanje ko je pokretač nabavke.

“Onaj ko provodi nabavku prema pregovaračkom postupku bez obavještenja dužan je obavještenje o nabavci objaviti na web stranici. Takvog obrazloženja nema niti na web stranici Federalne uprave civilne zaštite, niti na stranici Vlade, a pitanje je da li su oni ugovorni organ, da li su provodili javnu nabavku”, kazao je Salčin dodavši kako je neko morao dati nalog da se napravi specifikacija.

“To je prvi čin – napraviti tehničku specifikaciju i obezbijediti novac”, rekao je Salčin i dodao kako se prilikom uvoza treba obratiti pažnja na to ko će uvezenu opremu staviti u rad, a ko kasnije servisirati budući da se prilikom nabavke u redovnoj proceduri ponuđač na to obaveže.

Almir Badnjević, direktor firme “Verlab”, za verifikaciju mjerila u zdravstvu, objašnjava da svaki registrovani veleprometnik dokumentacijom potvrđuje ne samo prodaju opreme nego i način njenog korištenja.

“Potvrđuje se da je firma koja uvozi ovlaštena i za održavanje, servisiranje tih aparata, kao i za nabavku potrošnog materijala i rezervnih dijelova. Zamislite da uvezete neki uređaj, a da ne postoji niko ovlašten i stručan da vrši kasnije održavanje, servisiranje tih aparata. Prije puštanja uređaja u rad, priključka na pacijenta, neophodno je izvršiti zakonsku verifikaciju – ukoliko je mjerilo iz zakonskog mjeriteljstva BiH – a respirator jeste”, kaže Badnjević.

Na osnovu pregleda specifikacije koja je dostupna na stranici proizvođača i internet trgovina, on navodi da se respiratori koji su uvezeni iz Kine koriste u hitnim slučajevima i u kolima hitne pomoći.

Ova vrsta respiratora se ne koristi na odjeljenjima intenzivne njege, rekao je Badnjević za BIRN BiH.

On naglašava da se navedeni respiratori ne nalaze na listi odobrenih uređaja Američke agencije za hranu i lijekove.

“Postoje svjetske poznate marke respiratora koje se koriste poput ‘Dragera’, ‘GE’, ‘Philips’, ‘Medtronic’, ‘Hamilton’, ‘Fisher & Paykel’, ‘Mindraya’ i drugi, a čija cijena je do maksimalno 70.000 KM”, kaže Badnjević.

Respiratori nakon dostavljanja u Sarajevu. Izvor: Vlada Federacije

Bolnice ne znaju kakve respiratore dobijaju
Direktor Opće bolnice Abdulah Nakaš u Sarajevu Zlatko Kravić također tvrdi da se cijena nabavljenih respiratora čini iznimno velikom.

“Mnoga su nagađanja, cijena je stvarno ultra visoka. Dobar respirator se može nabaviti za 50-60 hiljada maraka, a vrhunski respirator i do 75.000 maraka, znači da ga nema boljeg na tržištu. Ipak, moramo biti svjesni da su i cijene skočile”, kazao je Kravić.

On također postavlja pitanje ko će anesteziolozima pokazati kako se respirator koristi jer nije nabavljen preko specijalizirane kompanije za uvoz medicinske opreme.

“Ostaje normalno problem ko će anesteziolozima pokazati kako se optimalno respirator koristi, ko će servisirati te respiratore također se ne zna, to su nam sve nepoznate informacije za sada”, rekao je Kravić.

Ova bolnica jedna je od ukupno četiri za koje su respiratori namijenjeni, prema Izjavi o nabavci koju je potpisao Solak. Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, Sveučilišna bolnica u Mostaru i Univerzitetsko klinički centar u Tuzli također će dobiti respiratore.

Direktor Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla (UKC Tuzla), Vahid Jusufović kaže kako su uvijek u potrebi za dodatnom opremom i da bi im ova donacija pomogla za bolju pripremu za naredni period koji dolazi, ali da ne zna o kakvim respiratorima se radi.

“Ja prvo ne znam koja je to kineska firma, nije niko nikad napisao koja je. Ne znam specifikaciju, da li se radi o ventilatorima ili respiratorima, to treba da utvrdi Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH”, kazao je Jusufović za BIRN BiH.

On je rekao da mu je “obećano” da će dobiti 20 respiratora i da je to u omjeru na broj stanovnika u Tuzlanskom kantonu (TK). Kaže kako obavijest još uvijek nisu dobili, a da će kad dobiju postupati kao i inače sa doniranom opremom, što podrazumijeva kontrolu dokumentacije, opreme, njeno testiranje i prilagođavanje radu.

“Ja ne mogu davati precizne odgovore na nejasnu situaciju. Prvo ne znam ko je proizvođač, o kojoj se vrsti medicinskih aparata uopće radi, da li je uz njih došla još popratna oprema, uputstva, da li su ona prevedena, ko će to servisirati i kako”, kazao je on.

Iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), nisu odgovorili na upit BIRN-a BiH do trenutka pisanja teksta.

Zoran Karlović iz Sveučilišne kliničke bolnice Mostar je rekao da o kvalitetu respiratora ne može unaprijed da govori s obzirom da nije imao dodira s njima.

Dodaje da su već imali iskustva sa respiratorima iz Kine. Donirana su im dva respiratora kojima su nedostajali dijelovi.

“Ta dva respiratora, na običnom propeleru koji hladi uređaj, dva krilca nedostaju. Znači, to je samo o kvaliteti, odnosno da ti respiratori uopće nisu prošli test probe kod njih. Znači to je sastavljeno i samo spremljeno”, kaže Karlović.

Iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva navode da “Srebrena malina” posjeduje dozvolu Agencije za velepromet medicinskih sredstava.

“Pravno lice ‘F.H. Srebrena malina’ Srebrenica obratilo se Agenciji sa zahtjevom za hitan interventni uvoz medicinskih sredstava. U prilogu zahtjeva, pored propisanih certifikata, dostavljena je i Izjava o nabavci od strane Federalne uprave civilne zaštitu u kojoj je navedeno da je ‘F.H. Srebrena malina’ Srebrenica ovlaštena od strane Federalne uprave civilne zaštitu da obavi uvoz invazivnih respiratora za potrebe kliničkih centara i bolnica na području Federacije Bosne i Hercegovine, a u cilju mjera zaštite povodom suzbijanja koronavirusa”, navodi se u odgovoru Agencije.

Dodaju da su nakon sprovedene procedure izdali saglasnost za interventni uvoz ove medicinske opreme.

Sanita Alagić, pomoćnica direktora Federalne uprave civilne zaštite, govoreći za medije kazala je da je “Srebrena malina” bila jedina firma koja je uspjela u roku da nabavi tražene respiratore.

Ona je izjavila da je nabavku vršila Vlada Federacije.

“Sve je išlo po proceduri Agencije za lijekove. Što se tiče Federalne uprave civilne zaštite nabavka je izvršena u skladu sa zakonima o javnim nabavkama, sve procedure su ispoštovane. Sve odluke su usvojene – od Federalnog štaba do odluka Vlade FBiH”, navela je pomoćnica direktora FUCZ-a.

Ona je negirala navode da nisu ispoštovane procedure kriznog štaba za nabavku opreme.

Zapovjednica Federalnog štaba civilne zaštite Jelka Miličević jučer je kazala da nisu ispoštovane procedure za nabavku opreme tokom pandemije i da nisu bile uključene sve institucije koje su trebale.

Nermina Kuloglija-Zolj