Članak

Radnici u kladionicama i tržnim centrima nastavljaju dobijati otkaze ili umanjenje plaće

21. Aprila 2020.11:36
Otpuštanje radnika u kladionicama i tržnim centrima nastavljeno je tokom aprila dok raste broj radnika trgovačkog centra FIS Vitez koji se javljaju da su dobili otkaze.

Jedan od njih je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) rekao da su otkazi u ovoj firmi počeli u martu kada je proglašena pandemija koronavirusa i nastavljeni u aprilu.

“Među otpuštenim zaposlenicima su i oni koji su imali zaključen ugovor na neodređeno vrijeme te zaposlenici sa dugogodišnjim radnim stažom od 10 ili 15 godina”, kaže ovaj radnik koji nije želio objavljivanje imena.

Iz kompanije FIS Vitez nisu odgovorili na upit BIRN-a BiH o broju otpuštenih radnika dok radnici s druge strane iznose brojke od nekoliko stotina radnika.

Mersiha Beširović iz Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti navodi da je sindikat dobio nekoliko poruka o otkazima u FIS-u iz Bihaća, Livna i Bijeljine. Kako kaže, prema navodima iz tih poruka, riječ je o oko 200 radnika samo iz ova tri grada.

Ona tvrdi da su radnicima dali potrebne instrukcije koje se odnose na otpremninu i naknade sa biroa.

“Stavili smo se na raspolaganje ako bilo šta treba, mada generalno moj utisak je da se radnici samo požale, ali stvarno ne žele da se mi kao sindikat uključujemo u njihovo ime. Naravno u pitanju su firme u kojima nemamo članstvo, ali bismo mi svakako bili spremni nastupiti kao pravni zastupnik. Međutim naše iskustvo je da nakon što dobiju ove osnovne savjete oni se više ni ne jave sa povratnom informacijom”, rekla je Beširević.

Uposlenik FIS-a Vitez kaže da je radnicima kao razlog otkaza navedena pandemija i smanjen obim posla. Dodaje da se zaposlenici osjećaju razočarano, izdano, poniženo i ogorčeno.

“Među zaposlenicima ima dosta onih kojima je ovo bio jedini izvor prihoda te nas je jako puno opterećeno kreditima. Zar nije žalosno da ne mogu zadržati ljude s obzirom da samo jedan tržni centar ima višemilijunske prihode godišnje?! Gdje je nestala ljudskost i humanost? A prema nekim informacijama drugi tržni centri su umjesto otkaza svojim zaposlenicima na plaću dodali još oko 100 KM”, ističe on.

Bjanko otkazi u kladionicama
Grupa otpuštenih radnika FIS-a u Brčkom putem portala Otisak.ba obratila se javnosti i vlasti. U saopćenju naglašavaju svoju zabrinutost i ljutnju te pitaju vlast šta da rade.

“S pretpostavkom da će ovo proći i da će se privreda polako oporavljati, mi opet nećemo biti vraćeni na posao, jer kako su nam naveli u odluci o otkazu, vratit će nas na posao ukoliko nivo poslovanja bude kakav je bio prije epidemije, a to može potrajati dugo, dugo…”, stoji u saopćenju.

Nakon priče BIRN-a BiH o otpuštanjima radnica u kladionicama, još jedna radnica je opisala da je desetak dana nakon što su prestali raditi, dobila poziv iz poslovnice u kojoj je radila.

“Poslovođa mi je pisala da dođem da nešto trebam. Pošto sam bila otišla kući, kad sam rekla da neću doći i da nemam čime, ona me je sutradan nazvala i rekla da sam dobila otkaz, i ja i kolegica mi, da nam se direktor zahvaljuje, da naša poslovnica se zatvara. To je bio 25. mart i da dođem da joj potpišem papir neki. Kolegici koja tamo živi rekla je da dođe, djevojka joj došla i na ulici potpisala taj sporazumni raskid ugovora”, kaže sagovornica za BIRN-a BiH.

Radnica kaže da je dobila sporazumni raskid ugovora. Njen posljednji ugovor trajao je dva mjeseca i da su ugovori za nju i druge u kompaniji produžavani za dva do tri mjeseca.

Mersiha Beširović objašnjava da nisu imali dodatnih informacija nakon što su radnicima savjetovali da ne potpisuju zahtjeve za neplaćenim odsustvom.

“Naknadno smo imali iz kladionica poruku od radnica koje su tražile savjet za neisplatu plaća za dane kada nisu radile. Nisu dobile nikakvu Odluku poslodavca, nikakvu izmjenu ugovora, jednostavno im je odbio dnevnice za one dane kada nisu radile. Dali smo im savjet šta da urade u smislu prijave inspekciji i tu nemamo povratnu informaciju više”, kaže Beširević.

Ona dodaje da je Sindikat primio poruku od radnica iz kladionice u kojoj su radnice prilikom ugovora o radu potpisivale i bjanko otkaze koje je poslodavac u ovoj situaciji aktivirao.

“I to ni manje ni više nego njih 250. Tražili smo više informacija jer je ovo zaista frapantan podatak, dali sve detaljne instrukcije šta kaže zakon i naravno ostali na raspolaganju svima ako im treba naša reakcija. Niti jednog zahtjeva za postupanje nismo dobili. Tako da zaista ne znam više o ovome, a i mi pokušavamo saznati više”, rekla je Beširović.

Savez samostalnih sindikata BiH ranije je za radnike u Federaciji BiH izdao brošuru “Osnovna radnička prava za vrijeme pandemije”. U brošuri je naglašeno da bez obzira što je proglašeno stanje prirodne i druge nesreće, svi propisi ostaju i dalje na snazi. To su Zakon o radu, kolektivni ugovor, pravilnik o radu i ugovor o radu koji je zaključen između poslodavca i radnika.

Značajno umanjene plaće
Radnica sa kojom je razgovarao BIRN BiH kaže da su joj govorene različite informacije o visini plaće koju će primiti i da je na kraju primila plaću od 405 KM.

Jedna od tri uposlenice o kojima je ranije pisao BIRN BiH kaže da je dobila svega 214 KM plaće.

Druga zaposlenica iz Republike Srpske navodi da je pokušala da kontaktira šefove poslovnica, ali da joj niko nije odgovorio.

“Onda sam zvala poresku da bi mi rekli da nisam odjavljena i dalje sam u radnom odnosu”, kaže ona i dodaje kako misli da će radnici ostati prijavljeni jer je obećano da će se iz budžeta platiti minimalci za april i maj.

“Ali i dalje su to nagađanja, jer se niko za nas nije udostojio dati odgovor”, kaže ona.

Još jedna zaposlenica o kojoj je ranije pisao BIRN, a koja je počela raditi u februaru, dobila je rješenje o prestanku radnog odnosa. Njoj je rečeno da će radnice biti vraćene na svoja radna mjesta kada pandemija završi.

Od 2016. pa do kraja 2019. godine, prema podacima Poreske uprave Federacije, građani entiteta su u igrama na sreću potrošili više od 6,6 milijardi KM.

Ivana Raguz iz Federalnog ministarstva finansija navodi da je Prijedlog zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica koji je Vlada Federacije BiH uputila parlamentu, predložio subvencioniranje doprinosa na minimalnu plaću svim poreznim obveznicima ukoliko su imali pad prometa 20 posto i više.

“Svrha i cilj ovog zakona je zaštiti svako radno mjesto, neovisno od djelatnosti”, kaže ona.

Raguz tvrdi da nijedan akt Vlade FBiH ne upućuje na to da se daju subvencije i porezne olakšice kladionicama.

U Republici Srpskoj, predsjednica RS-a Željka Cvijanović početkom aprila donijela je pet novih uredbi sa zakonskom snagom. Jednom od odredbi priređivači igara na sreću oslobađaju se plaćanja naknada dok im je zabranjen rad zbog pandemije.

Prema zvaničnim statistikama, od početka pandemije zbog koje su zatvoreni restorani, kafići i brojne druge uslužne djelatnosti te druge firme, u BiH je bez posla ostalo više od 22.000 radnika. Prema onome što su saopćile vlasti, u Republici Srpskoj je bez posla ostalo oko 2.000 radnika, a oko 20.000 u Federaciji.

________________________________________________________________________________________________________

Ovaj tekst nastao je uz pomoć dojava građana u sklopu kampanje BIRN-a BiH, koja ima za cilj da prati zloupotrebe, nezakonitosti i kršenje ljudskih prava tokom pandemije virusa.

Vaša pomoć da zabilježimo nepravilnosti tokom pandemije virusa Covid-19 nam je važna kako bismo bolje izvještavali o njima. Na društvenim mrežama koristite #BIRNDetektor da nam javite nepravilnosti ili pišite na [email protected].